Hof verbiedt uitlevering Sabir K. aan VS

23 juli 2013 om 10:39 door ANP
Hof verbiedt uitlevering Sabir K. aan VS

De uitlevering van Sabir K. aan de Verenigde Staten is dinsdag verboden door het gerechtshof in Den Haag. Er is te veel onzekerheid blijven bestaan over betrokkenheid van de Amerikanen bij de foltering van K. in Pakistan, vindt het hof. De Nederlandse staat heeft dat onvoldoende uitgezocht.

De VS hebben de uitlevering van K. gevraagd omdat zij hem verdenken van het beramen van aanslagen op militairen in Afghanistan.K. K. werd in Pakistan opgepakt en vervolgens gemarteld. Volgens K. gebeurde dit met medeweten van de Amerikanen.

De rechtbank verbood de uitlevering van K. al eerder, maar op andere gronden. De rechter vond toen dat er in de VS niet genoeg garanties waren voor een juiste behandeling van de posttraumatische stressstoornis van K. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie), die het licht op groen had gezet voor de uitlevering, ging tegen dat vonnis in beroep.

K.'s advocaat André Seebregts reageerde verheugd op de beslissing van het hof. ''Dit is de eerste keer dat een uitlevering aan de VS wordt geweigerd. We moeten het duidelijk hebben van de rechterlijke macht. Het is zeer terecht dat men zich kritisch opstelt.'' Minister Opstelten kan beroep in cassatie aantekenen, maar volgens Seebregts is met die procedure veel tijd gemoeid. Het ministerie van Veiligheid en Justitie laat weten de uitspraak te bestuderen en later te beslissen of het in beroep gaat.

K. is al geruime tijd op vrije voeten, maar moet zich dagelijks op een politiebureau melden. Seebregts gaat om opheffing van die voorwaarde vragen.

Het gerechtshof gaf de Staat eind mei in een tussenuitspraak de gelegenheid nader onderzoek te doen naar de vraag of K. op verzoek van de Amerikanen in Pakistan is aangehouden. Als die vraag bevestigend zou worden beantwoord, zouden de VS indirect betrokken kunnen zijn bij de marteling van K. Het is, volgens het hof, algemeen bekend dat de Pakistanen terreurverdachten martelen.

De Staat kon zich in de opdracht van het hof niet vinden en heeft gevraagd deze terug te draaien. De opdracht van het hof was in strijd met het systeem van de uitleveringsprocedure, zo heeft de staat onder meer betoogd.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d