Verzekeraars hopen op een verplichte ‘natte-voetenpolis’

13 juni 2013 om 08:39 door Klaas Boomsma
Verzekeraars hopen op een verplichte  ‘natte-voetenpolis’

Een verplichte verzekering tegen overstromingen is duur en overbodig. Dat vindt de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Dat ziet de autoriteit helemaal verkeerd en de recente overstromingen in Midden- en Oost-Europa tonen dat aan, zegt het Verbond van Verzekeraars. De verzekeraars vinden het een gemiste kans dat ACM de verplichte verzekering zo resoluut aan de kant schuift.

“Na de overstromingen in 1993, 1995 en 2003 vroeg iedereen zich af ‘waarom is er niets geregeld?’. Verzekeraars nemen nu de stap om het te regelen”, zegt woordvoeder Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars. Volgens het Verbond kost het burgers hooguit een paar euro aan premie per maand. Zo’n verplichte lastenverzwaring vindt de ACM niet door de beugel kunnen. De verzekeraars betwisten dat het hier gaat om een lastenverzwaring, omdat burgers nu ook de prijs betalen via een rampenfonds.

Niet alleen burgers krijgen de verzekering opgedrongen als de overheid die verplicht, ook verzekeraars hebben dan niet de keuze of ze de ‘natte-voetenverzekering’ aanbieden, stipt de ACM aan. “Als de verzekeraars de kosten van de door het Verbond van Verzekeraars voorgestelde verplichte dekking doorberekenen aan de consumenten en ondernemers betekent dat een ongevraagde lastenverzwaring van in totaal 155 tot 310 miljoen euro per jaar.”

Een ander bezwaar tegen een verplichte verzekering is volgens de Autoriteit dat de helft van alle Nederlanders in gebieden woont die niet kunnen overstromen. Daarbij zijn mensen die in de overstromingsgevoelige uiterwaarden wonen, uitgesloten van dekking in de verzekeringsconstructie zoals het Verbond die voor ogen heeft. “Het geeft geen pas om consumenten gedwongen te laten betalen voor een overstromingsverzekering terwijl hun huis in een gebied staat waar geen overstromingsrisico bestaat”, aldus bestuursvoorzitter van de ACM Chris Fonteijn.

Volgens het Verbond wonen er nauwelijks mensen in de uiterwaarden en ligt het aantal inwoners dat woont in een gebied waar overstroming mogelijk is veel hoger dan 50 procent. “Dat is informatie uit 2004”, zegt Buis.

De Tweede Kamer praat vandaag over waterveiligheid. Verzekeraars hopen dat de politiek ‘de impasse’ rond de verzekeringen doorbreekt. Volgens de ACM is een verplichte verzekering zoals het Verbond van Verzekeraars nu voorstelt in strijd met mededingingsregels.
 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d