Oud-bisschop Jo Gijsen begraven

29 juni 2013 om 04:25 door © 2013 ANP
Oud-bisschop Jo Gijsen begraven

ROERMOND (ANP) - Oud-bisschop Jo Gijsen wordt zaterdag begraven. De uitvaartplechtigheid begint om 10.30 uur in de Roermondse Sint-Christoffelkathedraal. Gijsen krijgt zijn laatste rustplaats op het kloosterkerkhof van de Zusters Karmelietessen in Sittard. Dat hij daar wordt begraven was een persoonlijke wens. Hij zal niet worden bijgezet in de Bisschoppelijke Grafkapel in Roermond, zo zei het bisdom eerder.

Maandag overleed de oud-bisschop van Roermond en emeritus-bisschop van Reykjavik op 80-jarige leeftijd. Gijsen was al enige tijd ziek.

Mgr. Joannes Gijsen stond bekend als een eigenzinnige en zeer behoudende bisschop. Gijsen werd in 1972 tot bisschop van Roermond benoemd. In januari 1993, enkele dagen na het gezamenlijke vijfjaarlijkse bezoek van de Nederlandse bisschoppen aan het Vaticaan, nam hij om gezondheidsredenen ontslag.

Gijsen trok zich op een gegeven moment terug in een klooster in Oostenrijk. Van 1996 tot 2007 was hij bisschop van Reykjavik, de hoofdstad van IJsland. In 2007 kwam hij terug naar Nederland en werd hij rector van de zusters karmelietessen in Sittard.

Misbruikschandaal

Gijsen richtte in 1974 het grootseminarie Rolduc (Kerkrade) op. Deze priesteropleiding werd vaak geassocieerd met geslotenheid en behoudzucht. De naam van Gijsen viel vorig jaar in het misbruikschandaal in de Rooms-Katholieke Kerk. Eind jaren 50 zou hij op het toen nog kleinseminarie Rolduc ,,onbetamelijk'' hebben gehandeld en de privacy van een oud-leerling aldaar ,,op grove wijze'' hebben geschonden, zo oordeelde de klachtencommissie van de RK-Kerk over een klacht die was ingediend tegen Gijsen.

Volgens de aanklacht zou hij een oud-leerling hebben begluurd die zich in bed bevredigde. Formeel gezien was er geen sprake van seksueel misbruik, maar was Gijsen wel over de schreef gegaan, aldus de commissie.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d