Tweede Coentunnel na 3,5 jaar open

13 mei 2013 om 04:05 door © 2013 ANP
Tweede Coentunnel na 3,5 jaar open

AMSTERDAM (ANP) - Na jarenlang voorbereidend overleg en 3,5 jaar bouwen gaan de tweede Coentunnel en de nieuwe Westrandweg maandagochtend eindelijk open voor verkeer. Automobilisten kunnen vanaf 05.00 uur door de gloednieuwe tunnel rijden. Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Verkeer) opent de tweede Coentunnel en de randweg donderdag officieel.

De tweede Coentunnel en de Westrandweg zijn nodig voor een betere doorstroming van het verkeer in de Randstad. Zo moet Amsterdam beter bereikbaar worden vanuit het noordelijke deel van Noord-Holland en moet de drukte op de ringweg A10 verminderen.

Door de eerste Coentunnel rijden dagelijks ongeveer 120.000 auto's. De tunnel geldt als een flessenhals met dagelijks lange files. Dat moet in de toekomst verleden tijd zijn. Het is de bedoeling dat automobilisten vanuit de richting Schiphol en Den Haag voortaan via het havengebied naar de nieuwe tunnel rijden.

Het bestaande fileleed zal echter pas volgend jaar helemaal achter de rug zijn, omdat Rijkswaterstaat nu de oude Coentunnel gaat renoveren. Deze zal tot 2014 volledig zijn afgesloten, waardoor auto's alleen door de nieuwe Coentunnel kunnen. Dit jaar zal de drukte op de A10 dus nog niet verminderen. ,,Het is nog even doorbijten'', zegt een woordvoerster van Rijkswaterstaat.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d