Stadsbestuur wil passage onder Rijksmuseum maandag hele dag open

7 mei 2013 om 12:49 door Anne-Fleur Pel
Stadsbestuur wil passage onder Rijksmuseum maandag hele dag open

Het Amsterdamse stadsbestuur wil dat de onderdoorgang van het Rijksmuseum in Amsterdam maandag gewoon 24 uur per dag open gaat voor fietsers. Stadsdeel Zuid liet dinsdagochtend weten dat de openstelling beperkt blijft tot de avond en nacht. “Maar afspraak is afspraak, en die is helder”, zegt David Pruijt, woordvoerder van verantwoordelijk wethouder Eric Wiebes. “Maandag zou het de hele dag open gaan. De werkgroep Blackspots heeft gezegd dat het met het plaatsen van afzetlinten en enkele markeringen op het fietspad opgelost kan zijn. Ze hebben hier een week de tijd voor gehad. We willen graag weten hoe lang ze daarover denken te doen.”

Dit relletje rondom de openstelling van de onderdoorgang van het wereldberoemde museum begon dinsdagochtend met een persbericht van stadsdeel Zuid. Hierin laat lokaal wethouder Marco Kreuger (verkeer) weten dat de veiligheid voor bezoekers en fietsers overdag nog niet gegarandeerd kan worden. “De invoering van aanvullende veiligheidsmaatregelen zou enige tijd in beslag nemen”, staat er te lezen. Het stadsdeel valt hiervoor terug op een onderzoek van Werkgroep Blackspots van de Dienst Infrastructuur, Verkeer en Vervoer (DIVV) van vorige week. Deze stellen dat afzetlinten en afspraken over de opstelling van bezoekers nodig zijn. Volgens Kreuger kan dit niet voor maandag gerealiseerd worden.

Er is al jaren gesteggel over het wel of niet openstellen van de fietspassage. Rijksmuseumdirecteur Wim Pijbes en het stadsdeelbestuur van Zuid willen dit niet. Zuid pleit voor een tweerichtingen fietspad om het museum heen. Pijbes stelde vorig jaar in een brief aan wethouder Wiebes zijn compromis voor om alleen fietsers onder de onderdoorgang door te laten rijden buiten de openingstijden. Wiebes wees beiden af. Uit onderzoek van DTV Consultants is gebleken dat het openhouden van de passage voor fietsers iets verkeersveiliger zou zijn dan het sluiten ervan.

 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d