Rechter buigt zich over zaak-grensrechter Nieuwenhuizen

29 mei 2013 om 06:30 door Klaas Boomsma
Rechter buigt zich over zaak-grensrechter Nieuwenhuizen

De rechtbank in Lelystad begint vandaag aan de rechtszaak tegen acht personen die worden verdacht van betrokkenheid bij de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Vijf vragen over de zaak.  

Wat wordt ten laste gelegd?


De verdachten staan terecht voor betrokkenheid bij de mishandeling van grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Na afloop van een wedstrijd tussen jeugdteams van de Almeerse club Buitenboys en Nieuw Sloten uit Amsterdam begin december kreeg Nieuwenhuizen het aan de stok met spelers van Nieuw Sloten. Nieuwenhuizen werd onder meer tegen zijn hoofd geschopt. Hij zakte een paar uur later in elkaar en overleed de volgende dag. Wat het Openbaar Ministerie precies ten laste legt, horen we vandaag.

Wie zijn de verdachten?


Zeven minderjarige voetballers van Nieuw Sloten en een volwassen man. Een van de minderjarigen heeft het proces in vrijheid mogen afwachten. De verdachten ontkennen dat ze schuldig zijn aan de dood van de grensrechter. Een van het heeft wel toegegeven dat hij Nieuwenhuizen tegen een schouder heeft geschopt.

Wat kunnen de verdachten maximaal voor straf krijgen?


De maximale straf voor minderjarige verdachten is twee jaar jeugddetentie. Wie als volwassene voor doodslag wordt veroordeeld, kan maximaal vijftien jaar cel krijgen.

Waarom vindt de zaak niet achter gesloten deuren plaats?


Normaal vinden strafzaken met minderjarige verdachten achter gesloten deuren plaats. De wet biedt de rechtbank een aantal gronden waarop kan worden besloten een zaak toch openbaar te behandelen. Volgens de rechtbank in Lelystad is de maatschappelijke impact van deze zaak zo groot geweest, dat het publiek het verloop van de zaak moet kunnen volgen. Daarom wordt bijzondere toegang verleend aan de pers. Journalisten kunnen de zaak volgen via een beeldscherm in een zaal naast de zittingszaal.

Waaraan is Richard Nieuwenhuizen overleden?


Een bloeding ontstaan door een gescheurde halsslagader geldt als doodsoorzaak. Die scheuring is ontstaan een paar uur nadat Nieuwenhuizen door de jongens van Nieuw Sloten is geschopt en geslagen. Duidelijke zaak, zal je misschien denken. Toch niet. Een door advocaat Gerard Spong ingeschakelde patholoog beweert dat een afwijking in de ader ook tot een spontane scheuring kan hebben geleid. De rechtbank mag nu beslissen aan welke lezing ze geloof hecht.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d