Tientallen korte muziekstukken bij inhuldiging

23 april 2013 om 15:15 door Metro redactie
Tientallen korte muziekstukken bij inhuldiging

De muziekensembles die rondom de inhuldiging van koning Willem-Alexander optreden in De Nieuwe Kerk, spelen tientallen stukken van drie tot vier minuten. De in totaal 164 muzikanten van het Nieuw Amsterdams Kinderkoor, Amsterdam Sinfonietta, Nederlands Blazers Ensemble en Nederlands Kamerkoor studeren voor tweeënhalf uur muziek in.

Verschillende arrangeurs zijn de afgelopen tijd bezig geweest om bestaande composities in te korten en aan te passen aan de gelegenheid. Ze zorgen dat tussen alle stukken een doorlopende lijn zit, liet Annemarie Goedvolk, die de leiding heeft over de muzikale omlijsting van de inhuldiging, dinsdag weten.

De aanpak betekent een breuk met de inhuldiging van koningin Beatrix op 30 april 1980. Toen werd een aantal langere muziekstukken gespeeld.

Goedvolk, die tevens directeur is van het Haagse Festival Classique, wil de inhuldiging op 30 april aangrijpen om de diversiteit van de klassieke muziek te laten zien aan miljoenen mensen die de gebeurtenis volgen. "Zo kunnen we ook mensen die zich niet per se verbonden voelen met klassieke muziek raken."

Vorige week werd bekend dat Herman van Veen een liedje schreef voor de inhuldiging. Het stuk wordt gezongen door het Nieuw Amsterdams Kinderkoor. De vaste organist van De Nieuwe Kerk, Bernard Winsemius, speelt stukken die ook tijdens de inhuldiging van koningin Wilhelmina te horen waren.

Op het moment dat het nieuwe koningspaar de kerk uit loopt, zal een stuk uit een compositie van Händel te horen zijn. Kort daarna brengt strijkorkest Amsterdam Sinfonietta met Tsjaikovski een muzikaal eerbetoon aan prinses Beatrix.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d