Lunchpauze voor koninklijke familie

30 april 2013 om 10:55 door Metro redactie
Lunchpauze voor koninklijke familie

De koninklijke familie heeft vanaf iets voor 11.00 uur tijd om te lunchen en zich te verkleden voor de inhuldiging in de Nieuwe Kerk. De speciale verenigde vergadering der Staten-Generaal die is bijeengeroepen voor de inhuldiging van koning Willem-Alexander in de kerk begint om 13.30 uur en duurt twee uur.

Willem-Alexander arriveert rond 14.00 uur als een van de laatsten in de Nieuwe Kerk. De stoet die hem begeleidt naar de Kerk bestaat uit drie zogeheten cortèges. Het eerste gezelschap bestaat uit de leden van de Eerste en Tweede Kamer en leden van de Staten van Aruba, Sint Maarten en Curaçao. Het tweede bestaat uit de leden van de rijksministerraad, de staatssecretarissen en vertegenwoordigers van de Raad van State.

Het derde cortège, het hoofdcortège, bestaat onder anderen uit twee zogeheten koningen van wapenen: astronaut André Kuipers en voormalig commandant der strijdkrachten Peter van Uhm. Daarnaast zijn er drie herauten: dressuurrijdster Anky van Grunsven, secretaris-generaal Renée Jones-Bos van het ministerie van Buitenlandse Zaken en hoogleraar Robbert Dijkgraaf.

De koningen van wapenen en de herauten zijn erefuncties, waarvoor mensen zijn gevraagd 'die zich op hun vakgebied en in hun rol sterk hebben onderscheiden'. Als oudste van de koningen van wapenen is het aan Van Uhm om aan het einde van de inhuldigingsceremonie 'met luide stem vast te stellen dat de koning is ingehuldigd'. De herauten gaan daarna naar buiten, om ook daar aan te kondigen dat er een nieuwe koning is.

In de stoet volgen na de koningen van wapenen en de herauten ceremoniemeester Wim Cosijn en diverse leden van de hofhouding. Voormalig gouverneur van de Nederlandse Antillen Jaime Saleh draagt symbolisch het statuut van het koninkrijk. Voormalig vicepresident van de Raad van State Herman Tjeenk Willink draagt de grondwet. Commandant der strijdkrachten Tom Middendorp draagt het rijkszwaard, dat de macht van de koning symboliseert.

Vervolgens wordt het standaard van het koninkrijk meegedragen, gevolgd door enkele militaire vaandels. Daarna komt de grootmeester van het huis van de koning, Marco Hennis, gevolgd door koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Na de koning en koningin komen grootmeesteres Martine van Loon-Labouchère, twee hofdames en de commandanten van marine, landmacht, luchtmacht, koninklijke marechaussee en de politie.

De nieuwe koning wordt welkom geheten door vijf Kamerleden. De zogeheten commissie van in- en uitgeleide wordt voorgezeten door voorzitter van de Tweede Kamer Anouchka van Miltenburg. Verder bestaat de commissie uit de Eerste Kamerleden Heleen Dupuis (VVD) en René van der Linden (CDA) en de Tweede Kamerleden Mariëtte Hamer (PvdA) en Kees van der Staaij (SGP).

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d