Koningin Beatrix spreekt ons nog éénmaal toe

29 april 2013 om 03:40 door © 2013 ANP
Koningin Beatrix spreekt ons nog éénmaal toe

DEN HAAG (ANP) - Nog éénmaal zal ze ons toespreken als koningin: Beatrix richt zich maandagavond tot het Nederlandse volk met een afscheidsrede.

Haar moeder Juliana deed 33 jaar geleden hetzelfde. Ze hield het niet bij een ,,bedankt en vaarwel'', maar ging uitvoerig in op de positie die ze had bekleed. Frustraties liet ze niet buiten beschouwing. Ze had zich in een huis vol ramen met allerlei kleuren glas gevoeld, kleuren die flatteerden, maar ook het tegendeel deden. Het was ook glas dat de fantasie prikkelde, zei ze. De kijkers zagen daardoor maar zelden het juiste beeld.

Beatrix zou het nu ,,zelf moeten maken'', aldus Juliana. Beatrix noemde zich in haar inhuldigingsrede de volgende dag ,,wel voorbereid, maar ook onwetend waarheen de weg ons voert''. Maandag kan ze terugblikken, al deed ze dat ook al bij haar zilveren jubileum. Je verkijkt je erop hoe eenzaam het koningschap is, zei ze toen. En: ,,Een van de moeilijke kanten van deze functie is dat je altijd beschikbaar moet zijn. Het is nooit door iemand anders over te nemen." Tot deze dinsdag dan.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d