Advocaat Dolmatov: rapport choquerend

12 april 2013 om 19:01 door © 2013 ANP
Advocaat Dolmatov: rapport choquerend

AMSTERDAM (ANP) - Advocaat Marq Wijngaarden is geschrokken van de conclusies uit het rapport over de zelfmoord van de Russische activist Aleksandr Dolmatov. Dat zei hij vrijdag.

,,Het is vooral choquerend dat het nog veel erger is dan gedacht. En het is niet de eerste keer dat het misgaat'', aldus Wijngaarden. Maandag zal hij contact zoeken met de moeder van Dolmatov. Dan zal hij de vervolgstrategie bepalen en met een uitgebreidere reactie komen, zei hij vrijdag. Eerst wil hij het rapport verder bestuderen.

Wijngaarden zei het te betreuren dat veel aandacht in het rapport uitgaat naar de verleende medische zorg. Dolmatov had volgens zijn advocaat om te beginnen nooit in vreemdelingenbewaring moeten zitten.

Schadevergoeding

Op verschillende vragen kon Wijngaarden nog niet antwoorden, omdat hij het rapport pas net onder ogen had gekregen. Zo wist de advocaat ook nog niet van het voornemen van staatssecretaris Fred Teeven om de moeder van de activist een schadevergoeding te geven. ,,Maar dat lijkt mij wel het minste.''

Wijngaarden stond Dolmatov bij in diens asielprocedure. Hij had Dolmatov al sinds november niet meer gesproken. Wijngaarden probeerde wel tevergeefs contact te krijgen. De advocaat stelde in januari beroep in tegen een afwijzing van asielverlening, zonder dat hij daarover met Dolmatov had gesproken. Ruim een week later hoorde hij van de zelfmoord. Dat zag Wijngaarden ,,totaal niet aankomen''.

Informatie

Wijngaarden had zich eerder wel zorgen gemaakt over signalen dat de Russische geheime dienst Dolmatov zou hebben benaderd. Hij is met die informatie naar de deken van de Orde van Advocaten gestapt.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d