Zomertijd weer ingegaan

31 maart 2013 om 03:10 door © 2013 ANP
Zomertijd weer ingegaan

RIJSWIJK (ANP) - De temperaturen doen meer aan de winter denken, maar in de nacht van zaterdag op zondag is de zomertijd ingegaan. Om 02.00 uur ging de klok in heel Europa een uur vooruit. Sommige mensen hebben daar grote moeite mee; hun biologische klok raakt ontregeld.

Sinds 2002 slaan alle landen in de Europese Unie op de laatste zondag van maart een uur over. Wereldwijd verzetten in totaal ongeveer 70 landen twee keer per jaar de klok: sommige niet-EU-landen doen dat eerder of later dan eind maart. Door de zomertijd blijft het 's avonds een uur langer licht. In de ochtend blijft het juist iets langer donker.

Door de zomertijd kan langer van natuurlijk daglicht worden geprofiteerd. Volgens de voorstanders bespaart de zomertijd logischerwijs energie, omdat veel lampen een uur korter branden. Critici stellen dat het effect niet aantoonbaar is of zo klein dat het de verstoring van het ritme niet waard is.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d