Chef gevangeniswezen is trots op Buch in de Bajes

27 maart 2013 om 08:26 door Klaas Boomsma
Chef gevangeniswezen is trots op Buch in de Bajes

Met een dubbel gevoel stond hoofddirecteur van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) gisteren bij de presentatie van de documentaireserie Buch in de Bajes II. Die reeks is opgenomen in de zwaarst bewaakte gevangenis van Nederland, de Penitentiaire Inrichting in Vught.

Hennephofs DJI ziet zich geconfronteerd met een bezuiniging van 340 miljoen euro, gevangenissen moeten sluiten en honderden mensen verliezen hun baan. “Minder capaciteit, minder cellen, minder collega’s.” Ook was de directeur gisteren trots op de serie die Menno Buch maakte in Vught. Die geeft volgens hem een goede inkijk in het leven en werk achter de bajesmuren.

In Nederland zitten ongeveer vijftienduizend mensen achter de tralies. Dat kost gemiddeld zo’n 232 euro per persoon per dag. In Vught zitten de zwaarste en meest vluchtgevaarlijke criminelen die nergens anders meer terecht kunnen.

Buch is de eerste die met een camerateam naar binnen mocht in de Extra Bewaakte Inrichting (EBI), waar Mohammed B., Jesse R. en terroristen als Nouredine el F. en Jason W. zitten.

Zowel Buch als directeur van Vught Hans Huizer verwachten dat de serie veel discussie zal opleveren.


Analyse Menno Buch


“Almere is een complex met twee regimes, het was interessant om daar de eerste serie te maken over mensen in afwachting van hun proces en relatief kort gestraften. Interessant, maar hier in Vught kom je op een gigantisch terrein met al die verschillende regimes, al die verschillende gevallen, de levensgevaarlijke criminelen. Een totaal andere wereld. In Almere sprak ik gedetineerden die een juwelier hadden overvallen. Verschrikkelijk, maar hier zitten mensen voor dubbele moord. Dat is op zijn zachtst gezegd andere koek. Dat levert niet alleen interessante televisie op, dat doet wat met je.”

“Vier maanden heb ik hier rond mogen lopen. Nee, dat heeft mijn mensbeeld niet ingrijpend veranderd. Wel hebben de verhalen diepe indruk gemaakt. Het is één grote puinhoop die rest na een moord. Voor de familie van het slachtoffer, maar ook voor de dader en zijn familie. Er zitten hier hele slechte mensen, maar ook mensen die op jonge leeftijd een verkeerde keuze hebben gemaakt. Het is duidelijk dat ik van sommige mensen die hier zitten hoop dat ze nooit meer buiten komen. Sommigen willen dat zelf ook niet.”

Donderdag om 21.30 uur is de eerste aflevering te zien op RTL 4.
 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d