Marieke Eyskoot is eerlijk over kleding

14 februari 2013 om 15:40 door Marlies Dinjens
Marieke Eyskoot is eerlijk over kleding

Wat is het grootste misverstand over eerlijke kleding?
Dat schone kleding lelijk is en verschrikkelijk duur. Er kleeft een geitenwollensokkenimago aan, maar dat wordt terecht minder.

Waarom houdt dit thema je zo bezig?
Ik heb altijd al het besef gehad dat ik hier per toeval ben geboren. Ik had ook in Bangladesh ter wereld kunnen komen. In eerste instantie werkte ik in de film- en televisiewereld en deed er vrijwilligerswerk naast. Eigenlijk wilde ik mij richten op een baan die meer verschil kon maken. Ik ben terecht gekomen bij De Schone Kleren Campagne. Voor deze baan heb ik gereisd naar Turkije, Bangladesh en Thailand. Daar zag ik grote fabriekshallen, vol met vrouwen achter naaimachines. Uit ons onderzoek bleek dat ze van dat werk lang niet van kunnen rondkomen, behalve als ze extreem lange dagen maakten. En dan nog eigenlijk niet.

Wat is eerlijke kleding?
Kleren gemaakt met respect voor mens, dier en milieu.

Waar koop je dat?
In de afgelopen jaren is dat aanbod steeds breder geworden met winkels in grote steden, maar ook veel webshops. Ook bij grote ketens als C & A, Zalando en Wehkamp worden verantwoorde producten verkocht. Biologisch katoen is bijvoorbeeld bij C & A te koop. Dat is zeer goed, maar het zegt nog niets over de arbeidsomstandigheden.

Eerlijke kleding is toch erg duur?
Van de productie van kleding maakt het loon maar 2 tot 5 procent uit. Een verschil in materiaal maakt wel een prijsverschil. Tegelijkertijd gaan duurzame materialen vaak veel langer mee en is dat juist een goede investering. Daardoor zie je dat door de crisis de aandacht voor eerlijke kleding toeneemt. Consumenten voelen zich vaak beperkt als ze alleen maar eerlijke kleding kunnen kopen, maar het opent juist deuren. Ik heb een app gemaakt, een groene shoppinggids, die je gratis kunt downloaden. Hierdoor is het makkelijk geworden om verantwoorde kleding te kopen. Die app heet Talking Dress.

Hoezo opent dat deuren?
Het is een andere benadering van kleding kopen. Het is leuk om te kijken naar het verhaal achter kleding. Daar word je blij van. Je hoeft niet meteen helemaal over te schakelen op eerlijke kleren. Als je soms iets koopt, dingen ruilt of tweedehands koopt, maak je al een verschil.

In je boek interview je ook jouw moeder en oma. Is de kijk op kleding veranderd de afgelopen jaren?
Zij weten nog heel goed wanneer ze voor het eerst iets nieuws cadeau kregen. Het deel van hun inkomen dat op ging aan kleding was veel groter. Dat is wezenlijk veranderd. Als kleding nu goedkoop is, betekent het helaas vaak dat iemand aan de andere kant van de wereld de prijs betaalt. Maar het kan zo veel anders en leuker!

Marieke Eyskoot, Talking dress - vertelt je alles over eerlijke kleding en lifestyle, uitgeverij Altamira, 19,95 euro.
 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d