De Week Tegen Pesten gaat van start

4 februari 2013 om 04:35 door Metro

Kiezen kinderen die gepest zijn voor contact via telefoon of chat?
Ze kiezen vooral voor chatten. Dat is laagdrempelig en bovendien zijn kinderen gewoon vaak online.

Zien jullie dat digitaal pesten een vlucht heeft genomen?
Vaak loopt digitaal pesten en traditioneel pesten door elkaar heen. Dan wordt een kind op school buitengesloten, maar bijvoorbeeld ook bij een chat op internet. Bij digitaal pesten is het bereik veel groter. Vroeger kreeg een gepest kind een briefje in de klas en werd hij binnen de school voor schut gezet en nu op het hele internet, bijvoorbeeld via social media.

Wat dragen jullie dan aan als oplossing tegen pesten?
Eigenlijk is daar geen pasklare oplossing voor. Pesten is heel complex en de oplossingen zijn dan ook erg uiteenlopend. Als ouders is het belangrijk om je kind te steunen en om goed te luisteren. Vaak hebben kinderen zelf heel duidelijke ideeën. Soms hebben ze het op school verteld en probeert een leerkracht het probleem aan te kaarten. Daarna gaat het pesten gewoon weer verder. We adviseren een kind om het nogmaals te melden bij een docent. Die zijn daar vaak helemaal niet van op de hoogte. We helpen kinderen ook om het pesten te negeren of voor juist om voor zichzelf op te komen.

Werkt het negeren van pesten dan?
Soms kan dat een oplossing zijn. We leren een kind dan hoe hij een bepaalde lichaamshouding kan aannemen om sterker over te komen.

Zagen jullie de meldingen stijgen na het nieuws over de zelfmoord van Tim Ribberink?
We zien een duidelijke piek bij dit soort dramatische gebeurtenissen. Het thema pesten leeft momenteel erg. Ook bij de minister van onderwijs. Het is heel jammer dat dit soort vreselijke dingen nodig zijn om tot het besef te komen dat pesten een groot probleem is.

Wat is de grootste misvatting over pesten?
Iedereen moet beseffen dat het overal voorkomt. We moeten erkennen dat pesten bestaat, overal onder groepen mensen.

Wat is het meest schrijnende verhaal dat je hoorde op de helpdesk?
Ik vind het lastig om een voorbeeld te noemen. Uit alle verhalen blijkt dat pesten een enorme impact heeft. Dat draag je levenslang met je mee. Soms is een verhaal over een kind dat een week wordt gepest net zo heftig als van iemand die jarenlang wordt getreiterd.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d