Rotterdamse Tranen over onverwachte schoonheid in stad

29 januari 2013 om 05:30 door Wilke Martens
Rotterdamse Tranen over onverwachte schoonheid in stad

In de film Rotterdamse Tranen wordt met een hele nieuwe blik naar de Maasstad gekeken. Aan de hand van portretten van vier Rotterdamse jongeren proberen filmmakers Yoka van Zuijlen, Femke Monteny en Marieke Helmus te achterhalen op welke plekken in de stad deze jongeren troost vinden.

“Troost gaat voor deze jongeren niet over grootse dingen, maar ze halen het juist uit hele kleine dingen”, licht maker Femke Monteny de film toe. In Rotterdamse Tranen praten de vier jongeren zelf over troost. “Ze vinden troost in vrienden, de wind die langs ze waait of de geur van de zee.”

De film komt voort uit een theatervoorstelling waarvoor de makers al heel veel jongeren ontmoet hadden. “Maar deze vier jongeren hadden ons op de een of andere manier geraakt”, zegt Yoka van Zuijlen. “Daarom hebben we hen gevolgd voor de film. Het zijn ook vier totaal verschillende karakters. Zo hebben we Jayanti Biharie gevolgd, een Hindoestaans meisje dat ongelooflijk veel fantasie heeft. Ze kan prachtig dansen en oefent ook heel veel. Omdat ze dans in alles gebruikt, kan het troost bieden.”

“Maar we portretteren ook Bridget Noordermeer, een heel lief meisje dat avontuurlijke dingen doet. En een jongen uit Angola, Fábio Daniël”, vult Monteny aan. “Hij is zo’n zes jaar geleden naar Nederland gekomen en vanuit de Achterhoek naar Rotterdam verhuisd. Hij is heel hard bezig om hier zijn plek te vinden, door middel van voetbal en school. Maar hij doet dat met zo’n drive en energie, dat het heel veel moed en hoop geeft.”

“Dat geldt ook voor Sefa Durmus”, zegt Van Zuijlen. “Hij heeft heel veel moeilijke dingen meegemaakt, maar we laten juist het positieve zien, de goede dingen waarmee hij de wereld een beetje beter probeert te maken.”

“Ik denk dat alle Rotterdammers de film moeten gaan kijken”, besluit ze. “We hebben hele menselijke portretten gemaakt. Maar wel humorvol en met een knipoog.”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d