Gesteggel in Amsterdam over bontverbod

18 januari 2013 om 10:02 door Kemal Rijken
Gesteggel in Amsterdam over bontverbod

Evenementen in Amsterdam die bont gebruiken of promoten hoeven niet langer op subsidie te rekenen. Een goede stap richting het grotere geheel van een ‘bontvrije stad’, als het aan de Partij voor de Dieren ligt. Het voorstel is al aangenomen door de gemeenteraad. CDA-raadslid Diederik Boomsma vindt het echter belachelijk. “We vinden het een absurd plan. Hoezo moet Amsterdam er naar streven om een bontvrije stad te zijn?”, vroeg hij gisteren in de raad. Hij vraagt zich ook af hoe je dit moet handhaven. “Wat te doen met evenementen als de Amsterdam Fashion Week? Die organisatie krijgt één ton subsidie per jaar. Maar daar is bont bij. Hoe kan je bont dan weigeren?” En wat te doen met koningin Beatrix, die Amsterdamse evenementen zoals de Uitmarkt bezoekt met een bontjas aan? Boomsma: “We kunnen de majesteit niet in de kou laten staan.”

Het voorstel werd vlak voor Kerstmis aangenomen door de raad. Volgens Boomsma leven we in een rare wereld. Voorman Johnas van Lammeren, van de Partij voor de Dieren, ziet dat anders: “De rest van de raad heeft ons voorstel gesteund, dus ik vraag me af wie er in een rare wereld leeft.” Over de Fashion Week is hij duidelijk. “Op hun promoposter staat een model met een vosje om haar hoofd. Dat kan echt niet. Deze dieren worden geëlektrocuteerd om hun vacht. Het leed is met geen pen te beschrijven.”

De discussie over de wijze van aanname is nog niet beslecht. CDA’er Boomsma is niet te spreken over de manier waarop de raad het voorstel van de Dierenpartij heeft aangenomen. “Er is amper discussie over geweest. De wethouder raadde het voorstel af en de raadsleden die voor stemden hebben zich niet goed verdiept. Het besluit is overhaast genomen.” Van Lammeren beweert het tegenovergestelde. “Wij spreken al meer dan een jaar lang over dit onderwerp in de raad.” Mensen die op de evenementen afkomen, verbieden om bont te dragen is echter geen optie. Zo blijft ook de koningin welkom in de hoofdstad. “Ik vind het verschrikkelijk dat ze bont draagt. Maar we kunnen het haar helaas niet verbieden bont te dragen”, zegt Van Lammeren van de Dierenpartij.

Wethouder Carolien Gehrels, van de PvdA, weet nog niet wanneer het voorstel in werking treedt. Daarbij komt dat zij niet gelukkig is met het plan en nog op zoek is naar een haalbare wijze om het voorstel uit te voeren. “Pas in het komende bontseizoen, najaar 2013, zouden we dit moeten uitvoeren”, zegt Gehrels.
 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d