Toeristen blijven welkom in Amsterdamse coffeeshop

13 december 2012 om 18:03 door Novum
Toeristen blijven welkom in Amsterdamse coffeeshop

Toeristen blijven voorlopig welkom in Amsterdamse coffeeshops. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) zei donderdag in de Tweede Kamer dat het zogeheten ingezetenencriterium niet onmiddellijk gehandhaafd gaat worden in de hoofdstad. Wanneer dit wel gebeurt kon de minister niet zeggen.

In het regeerakkoord staat dat de wietpas wordt geschrapt. Coffeeshops mogen alleen wiet verkopen aan mensen met een Nederlands paspoort. Gemeenten mogen echter 'lokaal maatwerk' voeren in hun coffeeshopbeleid. Het verplichte afstandscriterium, dat voorschreef dat coffeeshops niet binnen een straal van 350 meter van een school mogen liggen, is geschrapt.

Het lokale maatwerk betekent niet dat Opstelten alles accepteert, zo benadrukte hij. Gemeenten moeten bij hem een 'arrangement' presenteren, en als dat volgens de minister onvoldoende is dan grijpt hij in. "Een leeg velletje accepteer ik niet."

Het voorstel van D66 om gemeenten toe te staan zelf wiet te gaan telen kon niet op veel enthousiasme van Opstelten rekenen. Wel zegde hij toe om met gemeenten die hiermee willen experimenteren in gesprek te gaan.

In het debat uitten oppositiepartijen scherpe kritiek op het nieuwe beleid van Opstelten ten aanzien van softdrugs. Volgens SP Kamerlid Nine Kooiman creëert het kabinet boeven door de achterdeur van de coffeeshop niet goed te regelen.

SGP-voorman Kees van der Staaij laakte het halfslachtige 'jojobeleid'. "Legaliseer of handhaaf de wet. Wij zijn daarbij overigens tegen legalisering." Volgens CDA-Kamerlid Peter Oskam is het huidige gedoogbeleid door de feiten ingehaald. "Softdrugs is hard crime", zei hij. Het CDA begint een meldpunt voor overlast van coffeeshops.

PvdA-Kamerlid Myrthe Hilkens zei dat haar partij hoopt dat wiet ooit wordt gelegaliseerd, maar wees ook op de coalitie met de VVD waar de PvdA aan is gebonden. Zij kan leven met het lokale maatwerk. "Maar als de VVD dit maatrwerk dichttimmert dan grijpt de PvdA in."

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d