Beheerder patiëntendossier vreest Patriot Act niet

7 december 2012 om 13:06 door Novum
Beheerder patiëntendossier vreest Patriot Act niet

De Amerikaanse Patriot Act heeft geen gevolgen voor de opvolger van het elektronisch patiëntendossier (EPD). Dat bezweert directeur Edwin Velzel van VZVZ, de organisatie achter het Landelijk Schakelpunt. Het EPD wordt gemaakt door het Amerikaanse bedrijf CSC. Amerikaanse bedrijven kunnen door de Patriot Act gedwongen worden gegevens af te staan.

Volgens Velzel valt het EPD onder de Wet bescherming persoonsgegevens en heeft CSC zwart op wit verklaard de Nederlandse wet na te leven. Dat komt erop neer dat geen gegevens uit het EPD kunnen worden overgedragen aan de Amerikaanse overheid, stelt Velzel.

"De Patriot Act wordt bovendien te groot uitgelegd. Er is in de bijna tien jaar dat de wet bestaat nauwelijks een beroep op gedaan", zegt Velzel. In het in de ogen van VZVZ 'zeer onwaarschijnlijke' geval dat CSC een verzoek krijgt gegevens af te staan dan zal het bedrijf alle wettelijke middelen inzetten om dit tegen te gaan, inclusief een gang naar de rechter, die zich zal baseren op de Nederlandse wetgeving.

Bovendien staan er in het Landelijk Schakelpunt, zoals het EPD eigenlijk heet, geen medische gegevens van patiënten, benadrukt VZVZ. Het is meer een 'soort telefoonboek', waarmee zorgverleners medicatiegegevens van patiënten bij elkaar kunnen opvragen.

De NOS meldde eerder vrijdag dat medische gegevens van Nederlandse patiënten mogelijk in Amerikaanse handen zouden kunnen vallen. Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam stellen volgens de omroep dat een Nederlandse rechter een opvraging van gegevens door de Amerikanen bij CSC niet kan tegenhouden.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d