Verstopt museum in Amsterdam heeft meer ‘likes’ dan Guggenheim

30 november 2012 om 09:08 door Savanne Estourgie reporter.ams@met...
Verstopt museum in Amsterdam heeft meer ‘likes’ dan Guggenheim

Ruim een miljoen mensen vinden de Facebookpagina van het Greenbox Museum of Contemporary Art from Saudi Arabia leuk. Waarschijnlijk heb je nog nooit van dit kleine museum, vlakbij het Leidseplein in Amsterdam gehoord. Toch is het online bekender dan het Louvre in Parijs of het Guggenheim in New York.

In het museumpje aan de Korte Leidsedwarsstraat hangt alleen werk van kunstenaars afkomstig uit Saoedi-Arabië. Dat in het museum alleen Saudische kunst hangt, maakt volgens directeur Aarnout Helb de Facebookpagina zo populair. “Saoedi-Arabië en dan vooral Mekka is voor islamieten het middelpunt van hun cultuur. Alles wat daar gebeurt is belangrijk.” De website wordt vooral veel bezocht door Indonesiërs, Pakistanen, Egyptenaren en mensen uit Saoedi-Arabië. Slechts vierhonderd mensen uit Nederland vinden het museum leuk.

In het museum hangt kunst dat door sommige mensen als controversieel wordt gezien. Zo zijn meerdere stukken van kunstenaar Gharem in een museum in Londen geweigerd. Het gaat bijvoorbeeld om het werk The Path, een foto van een ingestorte brug met daarop de woorden Al Siraat, het pad, geschreven. In Londen vond een Saudische sponsor van de expositie dat dit beeld gezien kon worden als afvalligheid van het geloof. Helb ziet de controversie in de verschillende werken niet zo. “Ik ben een verzamelaar en niet bezig met provoceren. Naar mijn idee zijn het juist kunstwerken waarin de artiest laat zien hoe hij met zijn gevoelens omgaat.” Helb verzamelt alleen dingen die hij mooi en interessant vindt. “Het werk moet ergens over gaan.”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d