Fries pestdrama na dood vriend Michi

21 november 2012 om 08:25 door Peter Viering
Fries pestdrama na dood vriend Michi

Het leven van de 14-jarige Friese scholier Roy en zijn ouders dreigt kapot te gaan aan de gevolgen van wrede pesterijen op school. De jongen mag niet meer terug naar zijn oude havoklas omdat hij te emotioneel zou hebben gereageerd op klasgenoten die hem voortdurend treiterden met de dood van zijn beste vriendje Michi (12). Hij stierf vorig jaar na een verkeersongeluk in Roy’s  armen.

“In plaats van dat de school zich over deze ontroostbare knul ontfermt en de pestkoppen corrigeert, vinden ze Roy en vooral zijn moeder erg lastig”, zegt Els Hendrikse van de Stichting Veilig Onderwijs. Zij treedt op voor het gezin als bemiddelaar: “Zijn school wil hem vreemd genoeg wel ‘een eerlijke kans’ bieden op een school in Drachten, maar niet op zijn vertrouwde school in zijn woonplaats Leeuwarden.”
De moeder van de getraumatiseerde havoleerling is volgens Els Hendrikse inmiddels door haar werkgever - de afdeling Leerplicht van de gemeente Leeuwarden - geadviseerd om niet over de zaak te spreken. “Zij zit overspannen thuis en voelt zich doodongelukkig dat zij niet kan praten over deze kwestie, waar notabene haar eigen bureau bij betrokken is.”

Jeugdvriend Michi verongelukte op 20 september 2011 in Leeuwarden. Hij en Roy zaten op één fiets toen ze op het bruggetje van Idzerdastins werden gegrepen door een personenauto die onverwacht de helling over kwam. Roy: “Het was een onoverzichtelijke situatie. Die bestuurster had ons te laat gezien. Michi kreeg de hele auto over zich heen, ik een wiel over mijn benen.”

De jongen vertelt hoe hij naar het slachtoffer toe kroop en diens bloedende hoofdwond probeerde te stelpen. “Ik hield Michi’s hand vast totdat hij stierf. Het enige en laatste wat ik hem nog heb horen roepen was mijn naam: ‘Roy!’” Hierna verloor Roy zelf op straat het bewustzijn.

Rouwadvertenties getuigen van het drama. Het getoonde medeleven in de krant van het Piter Jelles (inmiddels het Leeuwarder Lyceum), de school van Michi en Roy, ontroert. “Over wat kort daarna volgde zwijgen ze liever”, zegt Els Hendrikse. “Lekker dat hij dood is. Had hij maar beter uit moeten kijken.” Dit soort opmerkingen kreeg Roy al kort na de begrafenis van Michi naar het hoofd geslingerd.

“Roy was op de basisschool al om zijn huidskleur gepest (zijn moeder is in Suriname geboren, zijn vader in Marokko, red.), maar zoiets ergs hadden ze nog nooit geroepen”, zegt zijn onderwijsadvocate Katinka Slump. Op de havo verminderden de incidenten, maar na het ongeluk sloeg de stemming abrupt om. Met horten en stoten verklaart Roy hoe klasgenootjes op een dag in aanwezigheid van hun leraar zelfs toneelstukjes gingen opvoeren, waarbij ze de doodsstrijd van Michi nabootsten. Roy’s wanhopige “godverdomme, kap hier mee!” betekende evenwel zijn onmiddellijke verwijdering uit de klas en zette een slepend conflict in gang.

Bestuurssecretaris Herman Kramer van het Leeuwarder Lyceum  zegt om privacyredenen niet inhoudelijk op de zaak in te kunnen gaan. “Wij mogen geen meldingen over leerlingdossiers doen. Wel kan ik u zeggen dat wij in deze zaak niet over één nacht ijs zijn gegaan en hierin zo zorgvuldig mogelijk hebben gehandeld.” peter viering

De namen van de betrokkenen zijn om privacyredenen gefingeerd.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d