Samsom onder vuur om verkiezingsbeloftes

2 oktober 2012 om 18:01 door Novum
Samsom onder vuur om verkiezingsbeloftes

PvdA-leider Diederik Samsom is dinsdag flink onder vuur genomen vanwege zijn instemming met de verhoging van het btw-tarief, de nullijn voor ambtenaren en de versnelde AOW-verhoging. Dat gebeurde tijdens het debat over het deelakkoord dat Samsom maandag sloot met Mark Rutte (VVD).

Alexander Pechtold (D66) nam het Samsom kwalijk dat hij zich voor de verkiezingen nog fel verzette tegen de maatregelen. Het hogere btw-tarief, de nullijn en de verhoging van de AOW-leeftijd stonden namelijk al in het Kunduz-akoord, dat Pechtold sloot met VVD, CDA, GroenLinks en de ChristenUnie.

Pechtold sprak van een 'boulevard van gebroken beloftes' die Samsom volgens hem achterlaat. Emile Roemer (SP) viel Samsom aan op zijn instemming met het begrotingstekort. Eerder verzette Samsom zich nog tegen de Brusselse eis van drie procent. "Hoe kunt u toch in vredesnaam op zo'n fundamenteel punt zo snel van het ene uiterste overslaan naar het neoliberale andere uiterste?"

Samsom sprak tegen dat hij verkiezingsbeloftes heeft gebroken. "Ik heb campagne gevoerd met een belofte, namelijk dat ik niet alle beloftes waar zou maken." Wel staat de PvdA-leider voor het fundament van 'eerlijk delen', wat zichtbaar zou zijn in het deelakkoord. Zo krijgt de AOW-verhoging een sociaal vangnet en is het liggeld in ziekenhuizen van tafel.

En voor de btw-verhoging en de nullijn geldt dat hij die niet heeft kunnen binnenhalen. Maar VVD en PvdA hebben afgesproken om elkaar bepaalde zaken te gunnen, aldus Samsom.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d