Ridder Militaire Willems-Orde overleden

18 september 2012 om 21:15 door Novum
Ridder Militaire Willems-Orde overleden

De een na oudste persoon met de hoogste militaire onderscheiding, Pierre Louis baron d'Aulnis de Bourouill, is zondag op 93-jarige leeftijd in Den Haag overleden. Dat meldt het ministerie van Defensie dinsdag.

De oud-artillerieofficier ontving de Ridder der Militaire Willems-Orde voor verzetsdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog. D'Aulnis was als commandant van een batterij luchtdoelartillerie aan de Buurtweg in Wassenaar gestationeerd toen Duitsland op 10 mei 1940 Nederland. Zijn batterij haalde die dag twee vliegtuigen uit de lucht.

Na de capitulatie ging D'Aulnis terug naar Leiden, waar hij lid werd van het ondergrondse Legioen van Oud-Frontstrijders. In januari 1942 kwam hij in Londen aan. Hij leerde onder meer parachutespringen en volgde een cursus om als verbindingsofficier het contact van het verzet met Engeland te coördineren om vervolgens bij de Wijk, ten oosten van Meppel, te worden gedropt, waarna hij diverse verzetsacties ondernam.

Er zijn nu volgens Defensie nog zes levende Ridders der Militaire Willems-Orde. De Engelsman Ken Mayhew uit 1917 is de oudste, gevolgd door de Amerikaan Edward Fulmer uit 1919 en de Nederlanders Albert Hoeben, die in 1920 werd geboren, Cornelis van den Hoek uit 1921, Giovanni Hakkenberg uit 1923 en de enige actief dienende militair kapitein Marco Kroon uit 1970.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d