Orde van Advocaten: half jaar schorsing voor Moszkowicz

18 september 2012 om 15:19 door Carmen Dorlo/Novum
Orde van Advocaten: half jaar schorsing voor Moszkowicz

Een schorsing van een halfjaar wil de Orde van Advocaten voor advocaat Bram Moszkowicz. In de rechtbank van Amsterdam was dit een van de maatregelen die dinsdag is voorgesteld. Moszkowicz moet zich voor de raad van discipline verantwoorden omdat de orde vindt dat hij de belangen van de advocatuur zou schenden door grote contante betalingen aan te nemen.

Deken van de Amsterdamse afdeling van de orde Germ Kemper stelde voor een schorsing van een jaar op te leggen, waarvan een halfjaar voorwaardelijk. Daarnaast moet Moszkowicz zijn administratie op orde krijgen, vindt Kemper. De jaarstukken van 2010 en vorig jaar moeten voor het einde van dit jaar worden ingeleverd. Voor de stukken van dit jaar krijgt hij wat de orde betreft tot en met juni volgend jaar de tijd.

Ook moet Moszkowicz voldoen aan de bijscholingseis die geldt voor advocaten. Dit jaar moet de bekende advocaat dertig opleidingspunten verzamelen, volgend jaar nog eens hetzelfde aantal. Voor de maatregelen moet een proeftijd van twee jaar gelden, zo stelt de orde voor.

Moszkowicz was dinsdag zelf niet aanwezig. Hij liet zich vertegenwoordigen door advocaat Gabriel Meijers. Die pleitte ervoor dat een deel van de behandeling van dossiers achter gesloten deuren plaats zou vinden vanwege de geheimhoudingsplicht van advocaten. Dat werd toegestaan. Vijf cliënten van Moszkowicz mogen dinsdag vanaf 14.30 uur zonder pers en publiek hun verhaal doen aan de raad.

De advocatenorde besloot tot de tuchtzaak na een onderzoek naar de praktijkvoering van Moszkowicz. Volgens de orde waren er geen omstandigheden die de grote contante betalingen rechtvaardigden en had Moszkowicz over deze betalingen moeten overleggen. Door contante betalingen kan inkomstenbelasting worden ontdoken.

Het onderzoek werd opgezet naar aanleiding van een artikel in NRC Handelsblad waarin stond dat de Belastingdienst onenigheid met Moszkowicz had omdat hij zich contant liet betalen. Hoewel daar geen concreet onderzoek naar is gedaan, zijn er volgens de orde geen aanwijzingen voor belastingontduiking.

Moszkowicz liet eerder weten niets kwijt te willen over de betalingen, omdat hij daarmee zijn beroepsgeheim zou schenden. Volgens hem zijn contante betalingen gebruikelijk in de advocatuur.

De orde kan vier verschillende straffen uitdelen: een berisping, een waarschuwing, een schorsing van maximaal een jaar en het verbod het vak nog uit te oefenen, oftewel 'schrapping van het tableau'. In 2005 kreeg de broer van Bram Moszkowicz, Robert, die laatste straf. Ook hij werd beschuldigd van onbehoorlijke praktijkvoering, doordat hij contant was betaald en er klachten waren over onjuiste declaraties.

De tuchtrechter doet 30 oktober uitspraak in de zaak.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d