Geenstijl moet boeten voor linkjes naar Playboy foto's Britt Dekker

12 september 2012 om 15:12 door Joost Tadema / Novum / Tweakers
Geenstijl moet boeten voor linkjes naar Playboy foto's Britt Dekker

Geenstijl moet mannenblad Playboy een schadevergoeding betalen. De site linkte vorig jaar oktober naar de naaktreportage van Britt Dekker, zo'n twee maanden voordat de (half-)naakte kiekjes in het blad verschenen. Daarmee maakte Geenstijl inbreuk op het auteursrecht, zo oordeelde de Amsterdamse rechtbank vandaag. Hoeveel de website Geenstijl moet betalen, wordt later bepaald. Als de site nogmaals linkt naar Britts naaktfoto's moet per overtreding een dwangsom van vijftigduizend euro worden betaald. De links die Geenstijl in oktober gebruikte, werken inmiddels niet meer. Realityster Britt Dekker ging half oktober uit de kleren voor Playboy en nog geen twee weken later linkte Geenstijl naar de foto's. Het weblog stelt geen rol te hebben gespeeld bij het lekken en publiceren van de kiekjes, omdat Geenstijl via een tip op de foto's stuitte. Die gedachtegang volgde de rechtbank niet. Volgens de rechter was de reportage nauwelijks te vinden. Doordat Geenstijl meerdere malen naar de foto's verwees, nam het publiek kennis van de kiekjes. Daardoor maakte Geenstijl de reportage openbaar, zo oordeelde de rechtbank.

Uit onderzoek is gebleken dat de tip die Geenstijl ontving afkomstig was van een IP-adres dat hoogstwaarschijnlijk door Sanoma, dat Playboy in Nederland uitgeeft, wordt gebruikt. Op basis daarvan stelde Geenstijl dat het lekken een 'bewuste marketingstrategie' van de tijdschriftuitgever was. Sanoma betwist deze stelling. Saillant detail is dat Britt Dekker later zelf ook een link naar de foto's plaatste, maar dat speelt volgens de rechtbank in Amsterdam geen rol.

Met kreten als 'yes!' en 'terecht' liet Britt Dekker woensdagmiddag via Twitter doorschemeren dat ze blij is met de uitspraak.

Tweakers.net schrijft dat het de eerste keer is dat hyperlinken in een Nederlandse rechtbank als auteursrechtinbreuk wordt aangemerkt. "Begin deze eeuw oordeelde de Hoge Raad dat hyperlinken in beginsel legaal is en dat alleen bijzondere omstandigheden dat kunnen veranderen", zegt ict-jurist Arnoud Engelfriet tegen Tweakers. Dat is in dit geval dus zo. Bovendien schendt GeenStijl het portretrecht van Britt Dekker. Advocaat Christiaan Alberdingk Thijm van advocatenkantoor Solv, dat Sanoma verdedigde, benadrukt tegen de website Tweakers.net dat "hyperlinken naar auteursrechtelijk beschermde content niet altijd auteursrechtinbreuk kan opleveren. "Als je het vonnis leest, zie je dat de rechtbank dat benadrukt. In dit geval is dat echter wel zo, zegt de rechter. De omstandigheden waren bijzonder." 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d