Tien procent zwemwater ongeschikt door blauwalg

17 augustus 2012 om 17:45 door Novum
Tien procent zwemwater ongeschikt door blauwalg

Ongeveer tien procent van de zwemlocaties in Nederland is op dit moment ongeschikt, vooral door blauwalg. Van de ongeveer 650 officiële zwemlocaties geldt er voor circa zestig een waarschuwing, een negatief zwemadvies of zelfs een zwemverbod. Dat meldt het Bureau voor Ruimte en Vrije Tijd vrijdag na onderzoek.

Vooral in de provincies Groningen en Zuid-Holland zijn in augustus veel zwemlocaties ongeschikt, ongeveer twintig procent. De provincies Zeeland, Drenthe en Flevoland kennen daarentegen weinig problemen.

Het bureau stelt dat er door de ongeschikte locaties mogelijk een tekort is aan zwemwater, waardoor recreanten verder moeten reizen voor een 'verkoelende duik'. Daarnaast denkt het bureau dat zwemmers door een tekort aan voldoende geschikt zwemwater spontaan in water duiken op ongecontroleerde locaties, bijvoorbeeld in de stad. Uitbaters van horeca, die sterk afhankelijk zijn van zwemwater zien hun omzetten bovendien verminderen omdat er minders bezoekers komen.

De giftige blauwalg groeit het beste in warm water. Eerder dit jaar, zoals in juli en mei, viel het aantal meldingen van blauwalg nog mee, doordat het niet erg warm was. Blauwalg kan bij mensen huid- en darmklachten veroorzaken. Voor dieren is een hoge concentratie levensgevaarlijk.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d