Te koop: tientallen geweien van Staatsbosbeheer

9 juli 2012 om 13:48 door Novum
Te koop: tientallen geweien van Staatsbosbeheer

Op zoek zijn naar een bijzondere kapstok of tafelpoot? Je kan terecht bij Staatsbosbeheer in Lelystad. In het Buitencentrum Oostvaardersplassen worden vanaf maandag geweien verkocht. Een gewei kost gemiddeld tien of vijftien euro. Mannelijke edelherten wisselen hun gewei elk jaar tussen eind februari en april door langs takken en struiken te schuren. Eerst verliezen de oudere herten hun zogeheten stangen, daarna de stangen van de jongere herten. De geweistangen wegen soms vele kilo's. Boswachters uit de Oostvaardersplassen wegen en meten de uit het veld bijeengeraapte geweien. Door data te verzamelen over de stangen krijgt Staatsbosbeheer meer inzicht in de toestand van de populatie. Omvang en gewicht van het gewei en vooral de samenstelling van het bot vertellen veel over de leefomstandigheden.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d