“Dochter Samsom verdient bescherming”

19 juli 2012 om 14:05 door Auteur: Klaas Boomsma
“Dochter Samsom verdient bescherming”

Kinderen staan onder ouderlijk gezag en niet onder het gezag van Metro-columnist Luuk Koelman. Dat bepleitte advocaat Jens van den Brink voor de Reclame Code Commissie namens de PvdA. Koelman had bij de Commissie een klacht ingediend naar aanleiding van een campagnespot van de PvdA waarin lijsttrekker Diederik Samsom zijn gehandicapte dochter opvoert.

“Door het spotje geheel rondom Benthe op te bouwen, maakt de PvdA haar tot een belangrijk onderdeel van haar verkiezingscampagne”, schrijft Koelman in zijn klacht tegen het spotje. “De PvdA plaatst haar in de frontlinie van de verkiezingsstrijd. Zij wordt gebruikt als campagnemiddel.” Volgens de columnist overschrijdt de spot ‘de grens van het toelaatbare’. Gebruik maken van andermans leed voor commerciële reclamedoeleinden is ontoelaatbaar, oordeelde de commissie ooit over reclames van Mazda, waarin een vrouw met een blauw oog figureerde en van Benetton, met daarin een aidspatiënt.

In hoeverre de Commissie de spot van de PvdA als commerciële uiting zal beoordelen is de vraag. De partij beoogt immers, anders dan een auto- of kledingfabrikant, geen winst te maken. Koelman betwist dat, omdat partijen subsidie krijgen naar rato van het aantal Kamerzetels, dus een spotje om kiezers te trekken, is volgens hem wel degelijk ook commercieel.

“De minderjarige dochter van Diederik Samsom heeft hier niet om gevraagd. Ook zij heeft recht op haar privacy”, stelt Koelman. Advocaat Van den Brink vroeg zich tijdens de zitting nog af of de columnist het nou werkelijk opneemt voor de dochter van Samsom of ter wille van de publiciteit en de polemiek de confrontatie met Samsom en de sociaaldemocraten zoekt. “Het is echter uitsluitend aan de ouders van een kind, gehandicapt of niet, om te bepalen wat wel en niet in hun belang is”, vindt Van den Brink namens de PvdA.

De Reclame Code Commissie buigt zich nu over de klacht van Koelman en het verweer van de PvdA. De uitspraak wordt over een paar weken verwacht.

Lees hier het hele pleidooi van Luuk Koelman

Lees hier de column van Luuk Koelman: Wie komt op voor Benthe Samsom?

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d