De Jeugd Van Tegenwoordig: echte taalkunstenaars

8 juni 2012 om 09:41 door Kees van Unen
De Jeugd Van Tegenwoordig: echte taalkunstenaars

Vandaag verschijnt de limited edition van de nieuwe Prisma pocketwoordenboeken met een speciaal katern dat helemaal geschreven is door De Jeugd van Tegenwoordig (Faberyayo, Vjeze Fur, Willie Wartaal en Bas Bron). Een meeslepend verhaal over woorden, woordenboeken en Jaques D’Ancona in een Aston Martin. Op de cover staat een onthoofde koe.

Wat vinden jullie er eigenlijk zelf van?
Vjeze Fur: Prachtig. We vinden het belangrijk om jeugd bewust te maken van het belang van taal. Dat je wéét wat je zegt. 
Bas Bron: We vonden het ontzettend leuk om te maken.
Willie Wartaal: We hebben vooral aan de scholieren gedacht bij het schrijven. Die tassen zitten zo overvol met fucking saaie boeken. Het minste wat wij kunnen doen is  ze een paar pagina’s vertier geven.
Bas Bron: Ik wou dat dit er was toen ik nog naar school ging.

Prisma Pockets organiseert naar aanleiding van jullie katern de Taalbattle. Mensen mogen filmpjes insturen die over taal gaan. De winnaar krijgt tien kaarten voor een concert van De Jeugd van Tegenwoordig en een meet & greet. Wat verwachten jullie daarvan?
Willie Wartaal: Je moet er rekening mee houden dat je als winnaar in ieder geval de Nobelprijs van de taal gaat winnen. Maar iedereen mag meedoen. In principe ook Snoop Dogg.
Vjeze Fur: Nee, niet Snoop Dogg.
Willie Wartaal: Oké nee, het is wat meer voor de liefhebbers, niet voor de professionals. We hopen op leuke filmpjes. Alles mag, als het maar over taal gaat.

Over taal gesproken: jullie worden gezien als taalvernieuwers en inspirators. Zien jullie dat zelf ook zo?
Willie Wartaal: Eerder taalkunstenaars. Of eigenlijk vooral goeie rappers. In ieder geval de beste rappers van Nederland.
Faberyayo: Ik denk dat wij op een hele losse manier mensen hebben geïnspireerd met ons taalgebruik. Mensen horen dingen van ons en gaan daarna zelf op die manier met taal om. Niet per se letterlijke woorden, meer een manier van denken.  

Waar komt die inspiratie bij jullie vandaan?
Vjeze Fur: Mijn inspiratie komt van het volk. Van de straat. Ik hoor de hele dag dingen. Soms zegt iemand iets dat je bijblijft.
Faberyayo: Herman Brusselmans. Drs. P. Maar inderdaad, de inspiratie is overal.
Vjeze Fur: Het meeste ontstaat ook uit verveling. We zijn zo vaak bij elkaar, als je dan nog iets zegt moet het wel een beetje de moeite waard zijn. Dan word je vanzelf wel creatief.  

Bas Bron, welke van de drie rappers is volgens jou de grootste taalkunstenaar?
Willie Wartaal: Ik neem het hier even over. Bas vindt mij de beste rapper. Daar heeft hij ook gelijk in. Ik ben de beste rapper van de Jeugd.

Het Prisma-pakket bevat niet alleen een Nederlands woordenboek, maar ook een Frans, Duits en Engels woordenboek. Bij jullie lopen de talen ook vaak door elkaar heen, tot ergernis van taalpuristen.
Faberyayo: Met taalpuristen kun je de gracht dempen. Taal is een levend iets, het is constant in beweging. Dat is juist ook de charme ervan. Die mensen begrijpen de dynamiek niet.
Willie Wartaal: Die taalpuristen hebben vijftien jaar geleden besloten dat toen de norm werd bepaald. Daar hebben wij dus geen boodschap aan. Ik nodig ze uit om een album met ons op te nemen.

De nieuwe limited edition actieset van Prisma pocketwoordenboeken ligt vanaf vandaag in de winkel.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d