Vervolging Dutchbat-commandant Karremans nabij

9 mei 2012 om 19:40 door Novum
Vervolging Dutchbat-commandant Karremans nabij

Voormalig commandant van Dutchbat in Srebrenica Thom Karremans wordt waarschijnlijk vervolgd. Volgens de NOS adviseert de Landelijke Reflectiekamer het Openbaar Ministerie dat vervolging opportuun is. De mogelijke vervolging van Karremans speelt al langer.

Nabestaanden van de slachtoffers in Srebrenica deden in juli 2010 aangifte tegen Karremans. Justitie is daarop een feitenonderzoek gestart. De Landelijke Reflectiekamer is dit jaar ingeschakeld om te adviseren of tot vervolging moet worden overgegaan.

Het Openbaar Ministerie laat woensdagavond weten dat er inmiddels een advies ligt van de Landelijke Reflectiekamer. Over de inhoud wil het OM echter geen mededelingen doen. "Tot op heden is er nog geen besluit genomen. Zodra dit het geval is, zal hierover nader bericht worden."

Srebrenica viel in de zomer van 1995. Nederlandse blauwhelmen hadden de opdracht de VN-enclave te beschermen, maar konden de tweeduizend zwaar bewapende Serviërs geen tegenstand bieden. Zeven- tot achtduizend mannen werden uit de enclave weggevoerd en vermoord.

In juli bepaalde het gerechtshof in Den Haag dat de Nederlandse staat aansprakelijk kan worden gehouden voor de dood van drie moslimmannen in Srebrenica.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d