Tentenkamp Ter Apel blijft groeien

17 mei 2012 om 22:15 door Novum
Tentenkamp Ter Apel blijft groeien

Het aantal vluchtelingen in het tentenkamp bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel neemt steeds meer toe. Volgens een woordvoerder van de asielzoekers verblijven donderdagavond circa 325 vluchtelingen in het kamp, zo'n 75 meer dan twee dagen geleden.

De actie begon vorige week dinsdagmiddag, toen een groep van zo'n vijftig uitgeprocedeerde Irakese asielzoekers hun tenten opsloegen bij het asielzoekerscentrum uit protest tegen hun uitzetting. Ze willen dat hun asielverzoek opnieuw wordt bekeken omdat het niet veilig genoeg zou zijn in hun land van herkomst.

Inmiddels bestaat het kamp uit 225 Irakezen, tachtig Somaliërs, vijftien Iraniërs, twee mensen uit Eritrea, een uit Azerbeidzjan en een onbekend aantal Afghanen. Volgens de woordvoerder is er vanwege de forse toestroom aan nieuwe 'bewoners' een tekort aan tenten en dekens.

De demonstranten spreken dit tegen en vrezen voor hun leven.Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) gaf dinsdag nog aan dat het tentenkamp er niet lang kan blijven. De uitgeprocedeerde asielzoekers zouden een verstoring van de openbare orde kunnen vormen en het vreemdelingenbeleid zou door het kamp in gevaar komen.

Leers wilde dinsdag echter niet vooruitlopen op een eventuele ontruiming. Volgens het ministerie is de situatie in het thuisland van de uitgeprocedeerden overigens voldoende veilig om terug te keren.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d