Politieonderzoek naar ongeluk bij examenbarbecue

11 mei 2012 om 09:02 door Floor Simonse
Politieonderzoek naar ongeluk bij examenbarbecue

De politie doet onderzoek naar de hand gelopen eindexamenbarbecue op het Hervormd Lyceum Zuid in Amsterdam, waarbij vijf scholieren gewond raakten. Volgens aanwezige leerlingen had de jongen die de spiritus op de barbecue gooide gedronken. De school spreekt tegen dat de aanstichter aangeschoten was. De Brandwonden Stichting start naar aanleiding van het ongeval eerder met de jaarlijkse campagne. Alleen al tussen juni 2010 en november 2011 kwamen negenhonderd mensen in één van de drie Nederlandse brandwondencentra terecht, zo stelt de Brandwonden Stichting. Negentig daarvan hadden net als de jongeren in Amsterdam brandwonden door toedoen van spiritus of bio-ethanol.

“In de zomermaanden neemt het aantal slachtoffers met brandwonden fors toe door het gebruik van de barbecue”, vertelt Marieke Stegenga van de Brandwonden Stichting. Met de campagne wil de stichting mensen bewust maken van brandgevaar. “Gebruik bijvoorbeeld geen vluchtige vloeistoffen, maar aanmaakblokjes.”

Daarnaast gebruiken steeds meer mensen gevaarlijke stoffen. “Bio-ethanol wordt gebruikt in sfeerhaarden”, aldus Stellinga. “Door verkeerd gebruik kan een steekvlam ontstaan.” Er wordt een brief gestuurd naar de vijftigduizend vrijwilligers van de Brandwonden Stichting, waarin ze vraagt om de barbecueschappen van bouwmarkten en supermarkten in de gaten te houden. “Als naast de barbecuespullen spiritus of bio-ethanol staat, kunnen mensen melding maken op stopbrandwonden.nl. Wij nemen dan contact op met de winkel.”

Overigens kunnen ouders van de gewonde leerlingen  de dader en zijn ouders aansprakelijk stellen, volgens letselschadeadvocaat Erik-Wim Stals. “Er is een gevaarlijke situatie ontstaan voor andere mensen, doordat de jongen spiritus op het vuur gooide.” Eventueel kan de schade ook verhaald worden op de school. “Als de leraren nalatig hebben gehandeld, is de werkgever verantwoordelijk.”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d