Keijzer loopt in op Van Haersma Buma in peiling

12 mei 2012 om 11:10 door Novum
Keijzer loopt in op Van Haersma Buma in peiling

Hoewel Sybrand van Haersma Buma nog steeds favoriet is voor het lijsttrekkerschap van het CDA, wint de Purmerendse wethouder Mona Keijzer aan populariteit. Dat blijkt zaterdag uit een peiling van Maurice de Hond.

Van de Nederlanders ziet 23 procent Van Haersma Buma het liefst lijsttrekker worden. Zeventien procent geeft de voorkeur aan Keijzer. Dinsdag gaf nog 22 procent de voorkeur aan Van Haersma Buma en negen procent aan Keijzer.

Van de CDA-kiezers kiest 32 procent voor Van Haersma Buma en dertig procent voor de Purmerendse wethouder. Dinsdag was dat nog respectievelijk 38 en vijftien procent.

De overige vier kandidaten komen niet in de buurt van Van Haersma Buma en Keijzer. Van de CDA-kiezers geeft acht procent de voorkeur aan staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker, gevolgd door voorzitter van Fontys Hogescholen Marcel Wintels met zeven procent.

Leden van de partij mogen dit jaar voor het eerst de nieuwe lijsttrekker kiezen. Tot nu toe werd die altijd aangewezen door het partijbestuur, waarna het congres daaraan goedkeuring verleende. De leden kunnen vanaf deze week hun stem uitbrengen op een van de zes kandidaten. De verkiezing vindt plaats in twee rondes. Op 18 mei sluit de eerste ronde.

Als geen van de kandidaten in de eerste ronde meer dan de helft van de stemmen behaalt, gaan de twee kandidaten met de meeste stemmen door naar de tweede ronde. Die duurt tot 1 juni.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d