Defensie wil elf nieuwe Chinook-helikopters kopen

17 mei 2012 om 06:40 door Novum
Defensie wil elf nieuwe Chinook-helikopters kopen

Het ministerie van Defensie wil elf nieuwe Chinook-transporthelikopters kopen. De toestellen kosten samen ongeveer 250 miljoen euro, schrijft demissionair minister van Defensie Hans Hillen (CDA) aan de Tweede Kamer.

Hillen moest kiezen tussen het moderniseren van elf oude Chinooks of het aanschaffen van nieuwe toestellen. Hij kiest ondanks hogere kosten voor het laatste, omdat het verschil 'meer dan gecompenseerd wordt door doelmatigheids- en kostenvoordelen'.

Zeven van de huidige elf Chinooks stammen uit 1974 en vier uit 1994. Ze zijn verouderd en er moet ingrijpend aan worden gesleuteld om de inzetbaarheid van deze toestellen te verbeteren en te waarborgen. Het kiezen voor nieuwe toestellen is volgens Hillen minder risicovol, omdat bij het moderniseren van de oude toestellen complicaties kunnen optreden. Ook zijn de Chinooks dan zo'n tien maanden niet inzetbaar.

De elf nieuwe toestellen worden naar verwachting tussen 2015 en 2019 door fabrikant Boeing afgeleverd. Ze kunnen tot 2045 mee. Defensie had eerder ook al zes nieuwe Chinooks besteld. Die worden binnenkort geleverd.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d