David Pefko wint Vlaamse boekenprijs

5 mei 2012 om 21:05 door Novum
David Pefko wint Vlaamse boekenprijs

David Pefko heeft de Gouden Boekenuil gewonnen. De Nederlander krijgt de belangrijkste literaire prijs van Vlaanderen voor zijn boek Het Voorseizoen. Dat heeft de organisator van de prijs, boek.be, bekendgemaakt.

De prijs, waar een bedrag van 25 duizend euro en een kunstwerk van Philip Aguirre aan is verbonden, werd zaterdagavond uitgereikt in Gent. Onder de vijf genomineerden bevonden zich naast Pefko nog drie Nederlanders. Verhulst was de enige genomineerde Vlaming.

Volgens de jury is het boek 'een genadeloze analyse van de tijdsgeest, ijzingwekkend spannend en vlijmscherp neergezet in een zinderende stijl'. "Het boek sleepte ons bij het nekvel mee tot in de diepe krochten van de ziel, tot aan de rand van de wereld", staat in het juryrapport.

De prijs van de lezersjury ging naar de Nederlander Stephan Enter voor zijn boek Grip. Hij krijgt tweeënhalf duizend euro.

De Gouden Boekenuil werd dit jaar voor het eerst in nieuwe vorm uitgereikt. De prijs komt ter vervanging van De Gouden Uil, die twee jaar geleden voor het laatst werd georganiseerd.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d