CDA-leden willen Van Haersma Buma als lijsttrekker

10 mei 2012 om 18:30 door Novum
CDA-leden willen Van Haersma Buma als lijsttrekker

Sybrand van Haersma Buma is bij CDA-leden favoriet voor het lijsttrekkerschap van de partij. Dat meldt het televisieprogramma Eenvandaag donderdag na een peiling onder ruim zevenhonderd CDA-leden. Sinds donderdag kunnen alle 61 duizend CDA-leden hun stem uitbrengen.

De huidige fractieleider van het CDA krijgt vijftig procent van de stemmen. Hij wordt gevolgd door voorzitter van Fontys Hogescholen Marcel Wintels (zeventien procent) en de Purmerendse wethouder Mona Keijzer (zestien procent).

CDA-leden stemmen voor Van Haersma Buma om zijn betrouwbaarheid en ervaring. Leden vinden ook dat hij zijn standpunten goed kan verwoorden.

Wintels en Keijzer zijn populair omdat ze niet betrokken zijn geweest bij de samenwerking met de PVV. Daarnaast hebben ze een duidelijke visie en denken leden dat het CDA met deze kandidaten nieuwe kiezers kan trekken.

Demissionair minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies en staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker krijgen nauwelijks steun van de CDA-achterban. Beiden krijgen ongeveer vijf procent van de stemmen, Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg vier procent.

Als in de eerste ronde geen enkele kandidaat meer dan de helft van de stemmen haalt, volgt een tweede stemronde. Van Haersma Buma kan ook in een tweede ronde rekenen op een brede steun.

De CDA-leden geven verder aan dat ze niet willen dat hun partij na de verkiezingen opnieuw in zee gaat met de PVV. 72 procent vindt zelfs dat de nieuwe lijsttrekker voor de verkiezingen een samenwerking met de PVV duidelijk moet uitsluiten.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d