BAM! Tofik Dibi daagt Jolande Sap uit om lijsttrekkerschap GroenLinks

15 mei 2012 om 08:36 door Metro redactie
BAM! Tofik Dibi daagt Jolande Sap uit om lijsttrekkerschap GroenLinks

Tofik Dibi vindt zichzelf ‘geen traditioneel politicus’ en Jolande Sap wel. Om dat laatste kracht bij te zetten is zijn campagneslogan kort en vooral krachtig: BAM! “GroenLinks heeft altijd van die lieve slogans. Ik wil meer urgentie”, verklaart de 32-jarige Dibi.

“Het verschil tussen mij en andere lijsttrekkers is dat ik minder onzeker ben”, vindt Dibi. Veel politici kunnen moeilijk omgaan met tegenstellingen in de maatschappij en weten te weinig gebruik van democratische middelen buiten de Tweede Kamer. Dibi vindt dat hij behendiger is in het genereren van steun en aandacht via internet en sociale media.

“Onmogelijk te voorspellen”, zegt Kay van de Linde over de kans dat Dibi Sap verslaat. Van de Linde runde de campagne van Rita Verdonk toen zij in 2006 streed met Mark Rutte om het fractievoorzitterschap van de VVD. Eitje voor Verdonk, dachten media en opiniepeilers, maar de VVD-leden kozen met een krappe meerderheid voor Rutte.

Zo’n trendy voorverkiezing, want trendy is het inmiddels, is op de lange termijn ‘altijd goed’ voor een partij, vindt Van de Linde. “Het werkt louterend.” Als uitlaatklep voor partijconflicten. Degene die wint, heeft die positie in een open, democratische strijd verdiend.

“Het is oppassen geblazen als de toekomst of zelfs het bestaansrecht van een politieke partij gaat afhangen van een lijsttrekkersverkiezing”, beoordeelt politicoloog Gerard Drosterij. “Dibi’s bizarre slogan zal GroenLinks onder grote druk zetten. Het debat zal niet gaan over de capaciteiten van de kandidaten maar of zij de Messias van de partij zijn.”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d