Aantal studenten met studieschuld zal de komende jaren fors toenemen

21 mei 2012 om 08:43 door Klaas Boomsma
Aantal studenten met studieschuld zal de komende jaren fors toenemen

Als de overheid haar bezuinigingsmaatregelen doorvoert zal de gemiddelde studieschuld de komende jaren alleen nog maar toenemen. Dat verwacht het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Een student die 365 euro per maand leent komt na vier jaar studeren uit op een schuld van 17.500 euro, en dat is exclusief rente. Daarnaast leent 22 procent van de studenten om ‘leuk en relaxed te kunnen leven’. Dat staat in het Nibud-studentenonderzoek 2011-2012, dat vandaag geprestenteerd wordt.

“De grootste groep doet het goed”, benadrukt woordvoerder Annemarie Koop van Nibud. Maar er is een kleine groep die geen idee heeft van de rente die over de lening betaald moet worden en eigenlijk wel ziet hoe de schuld ooit wordt afbetaald. Zorgelijk, vindt Nibud. “Studenten weten weinig over de leenvoorwaarden van DUO”, aldus de onderzoekers. “De helft van de studenten weet niet dat je vanaf dag één rente opbouwt over je lening en ook weten de studenten niet hoe het met de rente zit als je afgestudeerd bent.”

“In deze fase, waarin je voor het eerst zelfstandig leert omgaan met geld, zet je een trend voor je verdere leven.” Leen je nu slordig, dan is de kans reëel dat je studieschuld in de toekomst niet je enige financiële probleem zal zijn. Uit het onderzoek blijkt dat veel studenten te hoge verwachtingen hebben van hun startsalaris. Onwetendheid en desinteresse bij sommige studenten blijken verder uit het feit dat 18 procent van de studenten geen zorgtoeslag aanvraagt en 12 procent niet weet dat je geld van de Belastingdienst kan terugkrijgen.

Uitwonende studenten hebben in totaal gemiddeld 915 euro per maand te besteden. Thuiswonenden moeten het met minder doen, namelijk 535 euro. De kosten voor studenten zijn in totaal hoger dan hun inkomsten, 603 euro voor thuiswonenden en 1093 euro voor uitwonenden. Studenten kunnen vaak toch rondkomen met hulp van hun ouders.

Op dit moment heeft 38 procent van de studenten een rentedragende lening. Het instituut doet een beroep op studenten om verantwoord te lenen, dus het lenen tot het noodzakelijke te beperken.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d