PvdA-prominenten verdeeld over begrotingsakkoord

29 april 2012 om 14:30 door Novum
PvdA-prominenten verdeeld over begrotingsakkoord

PvdA-prominenten zijn tot op het bot verdeeld over de vraag of de PvdA bij het donderdag bereikte begrotingsakkoord betrokken had moeten zijn. Bij het televisieprogramma Buitenhof stelden oud staatssecretaris Rick van der Ploeg en oud-minister Hedy d'Ancona dat de PvdA bij het overleg had moeten aanschuiven. Burgemeester Paul Depla en oud-kandidaatvoorzitter Jouke de Vries vinden het nieuwe akkoord te veel lijken op het Catshuisakkoord.

PvdA-leider Diederik Samsom zat uiteindelijk niet aan tafel bij de Kunduz-coalitie van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie. Hij vindt dat de lasten niet eerlijk worden verdeeld. Hem werd in de uitzending verweten dat hij zijn positie had overschat en dat hij zichzelf de vraag had moeten stellen wat mogelijk is zonder de PvdA.

Depla stelde dat in het akkoord van de zogenoemde Kunduz-coalitie veel meer aan de hypotheekrenteaftrek had moeten worden gedaan. Op sommige punten zou het akkoord nog slechter uitpakken dan het Catshuisakkoord. "Je kunt geen ja zeggen tegen een akkoord waar je de consequenties niet van kunt overzien."

Er heerst volgens hem veel opluchting dat een akkoord is bereikt, maar als de gevolgen eenmaal duidelijk worden zou die opluchting snel verdwijnen. Van der Ploeg en D'Ancona stelden dat de PvdA het akkoord meer naar de eigen punten had kunnen ombuigen als de partij wel aan tafel had gezeten. "Er moet nou eenmaal bezuinigd worden, Nederland zit op het financiële strafbankje."

Depla stelde daar tegenover dat de geloofwaardigheid van de partij ernstig in het geding was gekomen als ze tot twee weken geleden fel tegen het Catshuisakkoord had geageerd om vervolgens met een soortgelijk akkoord in te stemmen.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d