Meesten hadden kabinet liever zien vallen

1 april 2012 om 11:10 door Novum
Meesten hadden kabinet liever zien vallen

Een krappe meerderheid van 51 procent van de Nederlanders had het een goede zaak gevonden als de PVV de steun aan de regering deze week had beëindigd. Dat blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond.

Woensdag werden de onderhandelingen tussen VVD, CDA en gedoogpartner PVV stilgelegd. De onderhandelaars gingen volgens de Rijksvoorlichtingsdienst door een 'moeilijke fase'. Een dag later maakten de partijen bekend dat er genoeg vertrouwen was om door te praten.

Een kleine meerderheid had dus liever gezien dat de PVV de onderhandelingen had beëindigd en de steun aan de regering had ingetrokken. Een net zo grote meerderheid vindt het noodzakelijk dat het begrotingstekort daalt tot onder de drie procent.

Als per mogelijke bezuiniging wordt gevraagd of die door mag gaan, is de grootste weerstand te vinden tegen het korten van het onderwijs met een miljard. Ruim driekwart is daar absoluut tegen. Zeven op de tien ondervraagden is tegen het verhogen van het eigen risico in de gezondheidszorg en ruim zestig procent is tegen een hogere accijns op benzine.

Van de gepeilden is bijna een kwart (23 procent) tegen een bezuiniging van een miljard euro op ontwikkelingshulp. Vrijdag schreven de Volkskrant en De Telegraaf dat de partijen daar overeenstemming over hebben bereikt. Dat leidt volgens RTL Nieuws tot verzet in de CDA-fractie. De 96-jarige oud-premier Piet de Jong dreigde die avond in Nieuwsuur het CDA te verlaten als die bezuiniging werkelijk door zou gaan.

De bezuiniging die op de minste weerstand kan rekenen, maar minder zoden aan de dijk zet, is het verlagen van salarissen voor politici. Hier is slechts negen procent tegen. Daarna volgen bezuinigen op de publieke omroep en het niet aanschaffen van de Joint Strike Fighter, waar twaalf procent tegen is.

In de zetelpeiling is deze week niets veranderd.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d