'CDA kiest voor lijsttrekkersverkiezing'

25 april 2012 om 13:26 door Novum
'CDA kiest voor lijsttrekkersverkiezing'

De leden van het CDA mogen de nieuwe lijsttrekker aanwijzen. Dat wil het partijbestuur, meldt de NOS woensdag op basis van ingewijden.

Een woordvoerder van het partijbestuur ontkent dat er al een beslissing is genomen. Het partijbestuur komt woensdagavond bijeen in Utrecht om te besluiten over de manier waarop de nieuwe lijsttrekker wordt aangewezen. Het uitschrijven van verkiezingen onder de leden is een van de scenario's die op tafel liggen.

Tot nu toe werd de lijsttrekker altijd aangewezen door het partijbestuur, waarna het congres daaraan goedkeuring verleende. Verschillende leden hebben bezwaar tegen die procedure, bleek uit een brief die NRC Handelsblad dinsdag publiceerde.

In Den Haag zoemt een aantal namen rond als mogelijke nieuwe leider. Onder hen fractieleider Sybrand van Haersma Buma en de bewindslieden Henk Bleker en Liesbeth Spies. NRC Handelsblad weet te melden dat ook minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt, CNV-voorzitter Jaap Smit en de onbekende CDA'er Harry Wesselink zich kandidaat willen stellen.

Smit laat in een reactie weten dat hij niet zal deelnemen aan de komende verkiezingen voor het lijsttrekkerschap van het CDA. "Ik heb altijd gezegd: als ik gevraagd wordt na te denken over een rol in de politiek, dan zal ik er op dat moment over nadenken. Maar die vraag is niet aan mij gesteld." Hij is en blijft voorzitter van het CNV, stelt Smit.

Staatssecretaris van Milieu Joop Atsma ontkende woensdag via zijn woordvoerder ook in de race te zijn. Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker, die eerder liet doorschemeren wel interesse te hebben, hield woensdag de boot af. "Ik roep vooral veel anderen op om mee te doen aan verkiezingen, daar voel ik mij niet de eerste aangewezene voor." Bleker zei voorstander te zijn van open verkiezingen. "Dat geeft schwung."

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d