Winkels Selexyz blijven voorlopig open

23 maart 2012 om 14:25 door Novum
Winkels Selexyz blijven voorlopig open

De boekwinkels van Selexyz blijven open. Daar zet Jan Dingemans, de aangestelde bewindvoerder voor Selexyz, zich voor in, laat zijn advocatenkantoor vrijdag weten. Alleen de moedermaatschappij heeft uitstel van betaling aangevraagd.

Om te voorkomen dat de winkels gesloten worden is wel meer geld nodig, waarschuwt Dingemans. Hij is in overleg met de betrokken partijen - zoals de bank, de crediteuren en de aandeelhouders - over hoe de deuren van de winkels open kunnen blijven. Voor de winkels is in elk geval geen surseance van betaling aangevraagd.

De boekhandels vallen onder dochterondernemingen van de houdstermaatschappij Selexyz Boekhandels. De grootste boekhandelketen van Nederland bezit 42 boekhandels, waaronder die in de Dominicanenkerk in Maastricht en in het stadshart van Amsterdam, Scheltema.

Selexyz liet donderdag weten surseance van betaling te hebben aangevraagd. De keten voerde lange tijd tevergeefs gesprekken met een mogelijke investeerder. De partijen werden het niet eens. Uiteindelijk kon de onderneming de winkelhuur en salarissen van medewerkers niet meer betalen.

Boekhandels verkeren al langere tijd in zwaar weer. Ze krijgen onder meer concurrentie van online boekverkopers. Ook wordt met zorg gerept over de 'ontlezing' in de maatschappij. Eerder werd bekend dat de omzet van papieren boeken vorig jaar met 4,6 procent is gedaald.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d