VPRO verwijdert 'antisemitisch' spel

14 maart 2012 om 15:45 door Novum
VPRO verwijdert 'antisemitisch' spel

De VPRO haalt een 'antisemitisch spel' weg uit de online archieven. De omroep haalde zich met De Kolonisten van de Westelijke Jordaanoever de woede op de hals van joodse en Israëlische organisaties. Volgens de VPRO moet het spel worden gezien worden als een satire op De Kolonisten van Catan en de situatie in de Palestijnse gebieden.

Het fictieve spel, dat nooit echt heeft bestaan of is verkocht, staat sinds 2010 online, maar zorgt nu pas voor ophef. De Israëlische krant The Jerusalem Post noemde het project woensdag 'antisemitisch'.

Het doel van het nepspel is 'heerser' te worden van de Westerlijke Jordaanoever. De speelduur blijft onbekend, want 'het is een oneindig conflict'.Ook zouden spelers een kaart met 'joodse gierigheid' kunnen inzetten en moeten ze rekening houden met terrorisme.

"We hebben besloten het item te verwijderen, niet omdat we er niet achterstaan, maar omdat het satirische doel nu wordt overschaduwd door beschuldigingen van antisemitisme", zei een woordvoerder van de VPRO woensdag. Het omstreden project werd gemaakt door het jongerenmerk van de omroep.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d