Rechter verbiedt ook actie bij Cambuur - Zwolle

30 maart 2012 om 22:15 door Novum
Rechter verbiedt ook actie bij Cambuur - Zwolle

De politieacties tijdens de voetbalwedstrijd SC Cambuur - FC Zwolle komende zondag mogen niet doorgaan. Dat heeft de rechtbank in Leeuwarden vrijdagavond besloten in een door de Friese politie aangespannen kort geding. Burgemeester van Leeuwarden Ferd Crone vreesde dat door de actie de openbare orde in het geding komt.

De politiebonden wilden tegelijk met de eerstedivisiewedstrijd een ledenbijeenkomst houden. Ze zeiden bij problemen alsnog snel ter plaatse te kunnen zijn, maar de rechter vond dat niet voldoende onderbouwd.

Burgemeester Crone laat in een reactie weten tevreden te zijn over de uitspraak. "Het was de kat of de hond voor mij. Als de wedstrijd door zou gaan dan zouden er misschien rellen komen, maar als ik de wedstrijd zou afblazen ook. Dan zouden ontevreden supporters misschien voor problemen zorgen."

Crone zegt het jammer te vinden voor de agenten dat het stakingsrecht nu moet wijken voor het handhaven van de openbare orde. "Ik heb veel respect voor de politiemensen."

De bonden ACP, NPB en VMHP laten in een gezamenlijke verklaring weten teleurgesteld te zijn, maar de uitspraak te respecteren. De wedstrijd zou de niet-publieksvriendelijke actie zijn. De inzet bij wedstrijden vereist volgens de bonden veel politiecapaciteit. "Daar hoort minimaal een rechtvaardige CAO tegenover te staan."

Eerder verbood de rechtbank in Zwolle ook al een politieactie die gepland was tijdens de wedstrijd Go Ahead Eagles - FC Den Bosch. Rond die wedstrijd was volgens de rechter een reële kans op rellen.

Politiemensen voeren actie voor een betere cao. Tot nog toe ging het om publieksvriendelijke acties. Zo werden minder boetes uitgedeeld voor kleine vergrijpen, zoals fietsen zonder licht. Deze week kondigden de bonden hardere acties aan.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d