Pleidooi COC voor asiel voor Iraakse homo's

8 maart 2012 om 18:40 door Novum
Pleidooi COC voor asiel voor Iraakse homo's

Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) moet stoppen homoseksuele, biseksuele, lesbische en transgender (LHBT) asielzoekers terug te sturen naar Irak. Dat stelt homobelangenorganisatie COC donderdag. Deze mensen zouden hun leven in Irak niet zeker zijn.

"De situatie in Irak is levensgevaarlijk en LHBT's worden er systematisch geconfronteerd met gruwelijkheden", zegt COC-voorzitter Vera Bergkamp. "De bescherming die Nederland momenteel biedt aan LHBT-asielzoekers uit Irak is volstrekt onvoldoende. Wij vragen minister Leers om hen als groep asiel te verlenen."

LHBT-asielzoekers moeten momenteel nog aantonen dat zij in hun land van herkomst persoonlijk gevaar lopen om uitzetting te vermijden. Voor Iran wordt een uitzondering gemaakt. LHBT-asielzoekers uit dat land hoeven enkel aan te tonen dat ze homoseksueel zijn. Het COC schat dat er momenteel vijf tot vijftien LHBT-asielzoekers in Nederland het risico lopen te worden teruggestuurd naar Irak.

Het COC krijgt bijval van onder meer de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW), die donderdag een brandbrief aan minister Leers stuurde. Volgens HRW zijn in Irak speciale milities actief die jacht maken op LHBT's. Alleen in februari zouden al veertig homoseksuelen in Irak zijn vermoord, stelt HRW.

HRW meldde in 2009 al dat doodseskaders jacht maakten op LHBT's. Naar schatting zijn sinds 2003 zo'n 750 homoseksuelen in Irak omgebracht. Dodenlijsten met daarop de namen van homoseksuelen worden volgens HRW in Iraakse wijken opgehangen.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d