Rutte neemt geen afstand van PVV-meldpunt

13 februari 2012 om 17:55 door Novum
Rutte neemt geen afstand van PVV-meldpunt

Premier Mark Rutte (VVD) blijft bij zijn weigering om afstand te nemen van het PVV-meldpunt voor overlast door Midden- en Oost-Europese arbeiders. Het gaat om een website van de PVV en niet van het kabinet, zei Rutte.

"Ik heb ervoor gekozen niet op iedere uiting van de PVV te reageren. Dat mensen zich laten oplieren door een website, is voor mij nog geen reden om te gaan reageren", zei Rutte maandag tegen de NOS. Rutte wees erop dat hij eerder wel afstand heeft genomen van het pleidooi van PVV-leider Geert Wilders voor een 'kopvoddentaks'.

Ook vicepremier Maxime Verhagen (CDA) wees er maandag op dat het PVV-meldpunt geen website van de regering is. "Het kabinet staat voor het vrij verkeer van werknemers in de Europese Unie, maar sluit evenmin de ogen voor de problemen die dat met zich meebrengt."

CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma vindt echter dat het kabinet duidelijker moeten maken wat het standpunt van de regering is over Midden- en Oost-Europese arbeiders. "De PVV geeft hier een eenzijdig beeld van het probleem dat er is. Je kan aangeven wat het beleid van het kabinet en de coalitie is rond deze mensen", zei hij maandag tegen Radio 1.

Volgens de fractievoorzitter kent het verhaal twee kanten. Zo is er in Europa nu eenmaal sprake van vrij verkeer van werknemers. "Daar profiteren Nederlanders ook van die in andere landen willen werken. Maar er zijn ook problemen rond mensen uit Oost-Europa in Nederland." Zo zijn er problemen rond huisvesting en uitbuiting van deze mensen, zegt hij. "Dat hele verhaal moet het kabinet vertellen en dat is een totaal ander verhaal dan deze website van de PVV."

De PVV opende het meldpunt vorige week. Onder meer de Poolse ambassade, Europees commissaris Viviane Reding en werkgeversvoorman Bernard Wientjes spraken zich uit tegen het meldpunt.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d