Radboud Universiteit verdedigt afmaken testapen

28 februari 2012 om 12:46 door Novum
Radboud Universiteit verdedigt afmaken testapen

De Radboud Universiteit Nijmegen heeft vier van haar zestien testapen laten afmaken. Onnodig, volgens de Anti Dierenproeven Coalitie (ADC). De universiteit zegt de dieren te hebben laten inslapen omdat dat een operatie nodig was om elektroden uit de hersenen van de apen te verwijderen. Die operatie zou de dieren te zwaar belast hebben.

Volgens de ADC hadden de apen bij opvangcentrum Stichting Aap ondergebracht kunnen worden. "We willen opheldering over het afmaken van gezonde apen", zegt een woordvoerder. "De Radboud Universiteit vond het waarschijnlijk te duur om de operatie uit te voeren en de apen bij een opvangcentrum onder te brengen."

De universiteit ontkent dat. "Het zou gaan om een hele zware operatie, waarbij de apen onder narcose zouden moeten. Daar wilden we ze niet aan onderwerpen. Geld speelde geen rol", zegt een woordvoerder.

Er zijn nu nog twaalf testapen op de Radboud Universiteit. De vier gedode apen worden niet vervangen. De Erasmus Universiteit Rotterdam en de Vrije Universiteit in Amsterdam gebruiken in Nederland ook apen voor onderzoek.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d