Defensie onderzoekt lek in communicatiesysteem

24 februari 2012 om 06:41 door Novum
Defensie onderzoekt lek in communicatiesysteem

Defensie stelt een onderzoek in naar het hacken van een systeem voor videoconferenties. Dat laat een woordvoerder van het ministerie weten. De aanleiding is een verhaal in de Volkskrant, die schrijft dat hackers konden inloggen met een standaard fabriekswachtwoord dat is te vinden in een handleiding die op internet staat.

De programma's zijn volgens de woordvoerder door personeel op eigen initiatief binnengehaald. "Daarmee gingen ze tegen de adviezen van onze cyberveiligheidsafdeling in." De programma's werden via het reguliere internet gebruikt. Het netwerk van Defensie zelf heeft volgens hem geen gevaar gelopen.

Defensie heeft op het eigen netwerk ook een systeem voor videoconferenties. Waarom degenen die het andere programma hebben binnengehaald het eigen programma niet gebruikten, is niet duidelijk. "Dat is een van de dingen die wij hen gaan vragen."

Internetcriminaliteitdeskundige Rickey Gevers vond het lek na een tip van hackersgroep Anonymous. Met het wachtwoord kon hij de inlogpagina van een topman bij de Defensie Materieel Organisatie openen.

Zo kon onder meer worden gezien dat de commandeur maandag en dinsdag zeker vijf keer heeft vergaderd via het systeem. Volgens de krant zijn er geen vergaderingen afgeluisterd. Defensie zou vaak gebruikmaken van videovergaderingen vanwege de afstanden tussen de verschillende onderdelen. Wat voor informatie via de slecht beveiligde verbinding wordt gedeeld, is onduidelijk.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d