Rotterdammers bezuinigen op luxe

9 januari 2012 om 09:29 door Remko Vermunt
Rotterdammers bezuinigen op luxe

Shoppend Rotterdam bezuinigt op luxe artikelen. Daarnaast kampt de stad met leegstaande winkelpanden, maar blijft het bouwen aan nieuwe winkelgebieden. Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK). “Dat het niet goed gaat met de Rotterdamse detailhandel, dat is wel duidelijk”, aldus Guus van de Werff van de Ondernemersfederatie Rotterdam. In 2011 besteedden Rotterdammers in het centrum 10 miljoen euro minder aan dagelijkse artikelen dan in 2004. Op luxe artikelen bespaarden ze zelfs 344 miljoen euro.

Voor kleine ondernemers is het lastig om overeind te blijven. Bij Reimering Schoen- en Sleutelservices op de Lijnbaan moet eind deze maand één van de drie medewerkers weg. “Sinds 2008 gaat het alleen maar neerwaarts”, zegt een van de medewerkers. Wie cijfers van 2011 vergelijkt met cijfers voor de crisis (2004) ziet onder andere dat er 161 meer winkelpanden leegstaan. In totaal waren er in 2004 5027 winkels in de regio Rotterdam, in 2011 is dat afgenomen naar 4770 winkels. Dat is een vermindering van 257 winkels.

“Een slecht jaar is sterk uitgedrukt, maar het is wel een minder goed jaar geweest”, zeggen twee dames van Burmann Homestyling in de Koopgoot. “Mensen letten meer op wat ze kopen en dan bezuinigen ze eerder op luxe dingen, zoals beddengoed. Wij moeten daarom extra ons best doen.” De cijfers van de KvK staven dit geluid.  Sinds 2004 zijn er 90 winkels minder voor dagelijkse artikelen. Voor luxe artikelen zijn er 318 winkels minder. Ook een medewerkster van G-star beaamt dit: “Er komen evenveel mensen, alleen komen ze meer voor de koopjes.”

Marieke Kol van hippe kinderwinkel Bonbon on the block aan de Westblaak zegt juist dat ze een goed jaar heeft gedraaid, maar: “Dit was ons tweede jaar, natuurlijk gaat het dan beter dan het eerste jaar. Maar we staan er nog steeds, terwijl andere bedrijfjes na vijf maanden ophouden met bestaan”. Volgens Kol moet je het in Rotterdam hebben van ‘de harde kern’. “Rotterdammers zijn prijsbewust en wij letten daar op, alleen dan heb je in deze tijd bestaansrecht.”

Uit cijfers van het handelsregister van de KvK blijkt dat er in de regio Rotterdam toch 924 nieuwe ondernemers zijn begonnen in de periode januari tot en met september 2011. Daarentegen zijn er ook 343 ondernemingen failliet gegaan of opgeheven in het afgelopen jaar.

Niet bij iedereen gaat het slecht. Kevin van den Bergh, van kledingwinkel Goliath in de Witte de Withstraat, heeft juist een goed jaar gehad. “Wij hebben juist in de tweede helft van het jaar 13 procent geplust. Daarmee hebben we de mindere maanden zoals februari weer helemaal goedgemaakt.”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d