Daniel Eeuwens (café De Duivel): Strijdbare liefhebber

4 januari 2012 om 09:43 door Wout Maas
Daniel Eeuwens (café De Duivel): Strijdbare liefhebber

Daniel Eeuwens (40) kijkt vermoeid, maar strijdbaar uit zijn ogen. Plaats van afspraak is Café De Jaren, Eeuwens neemt een slokje van zijn koffie en vertelt over zijn ‘kindje’ café De Duivel. Zijn zaak aan de Reguliersdwarsstraat werd op 23 december gesloten vanwege de schietpartij die de week daarvoor plaatsvond. Hij verwacht dat zijn hiphop- en soulcafé binnenkort weer open mag, maar de prijs die hij daarvoor betaalt is hoog. In zijn voor iedereen toegankelijke café, wordt voortaan gefouilleerd en moeten bezoekers langs een detectiepoortje. “Daarmee wordt de ziel van mijn zaak aangetast, maar er is helaas geen andere oplossing”, zegt Eeuwens berustend.

Je was niet aanwezig toen de schietpartij gelost werd. Hoe hoorde je het nieuws?
“Ik ben met mijn vrouw en kind drie weken op vakantie geweest naar de Sinaïwoestijn. Mijn telefoon ging toen ik nog op Schiphol was. Ik heb meteen de taxi genomen naar de Reguliersdwarsstraat. Weg rust, weg fijn thuiskomen, het voelde als een slechte B-film.”

Weet je wat de aanleiding voor de schietpartij was?
“Ik heb gehoord dat het om een ruzie om een meisje ging, maar dat heb ik maar van horen zeggen. Een bezoeker kreeg ruzie met een andere bezoeker en trok een pistool. De portier greep meteen in en er ontstond een worsteling. Daarbij is het wapen twee keer afgegaan, een schot in de grond en een schot in de arm van de andere bezoeker.”

Hoe gaat het met de barmedewerkers en portier die erbij waren. Een schokkende ervaring, lijkt me?
“De dag erna waren we gewoon weer open, overigens tot grote blijdschap van onze bezoekers. De twee barmannen en de portier hebben toen gehuild in mijn armen. Ik ben ontzettend trots op mijn mensen, ze slaan zichzelf er heel dapper doorheen. Het betekent voor hen natuurlijk verlies van inkomsten. Voor mij is het ook een stevige strop.”

In 1997 was er ook een schietincident in je zaak. Het hiphoppubliek dat je ontvangt trekt al snel een pistool?
“ Dat is een hardnekkig vooroordeel. Het is nergens op gebaseerd, door de jaren heen hebben zich maar  heel weinig geweldsincidenten in mijn zaak voorgedaan. Kijk eens naar wat er bijvoorbeeld in het weekend op het Leidse- en Rembrandtplein gebeurt, of bij een willekeurig Hollands meezingcafé . Bij mij komen veel mensen met een kleurtje, dat roept blijkbaar nog steeds weerstand op.”

Volgens de gemeente hebben zich de afgelopen jaren wel vaker incidenten voorgedaan.
“Nogmaals, er gebeuren bij mij minder incidenten dan bij andere horecagelegenheden. Ik kreeg na het incident in 1997 het advies om mijn zaak een andere naam te geven, om andere muziek te draaien en ander publiek aan te trekken. Het was toen al jammer en verbazingwekkend om te merken dat de gemeente zich met zaken bemoeit die het niet aangaat. Erger is dat ze daarbij uitgaan van stereotiepen, niet van de werkelijkheid. Bij mij komen succesvolle donkere advocaten, artsen en profvoetballer. Dat zijn geen mensen die problemen veroorzaken, integendeel.”

Wat ga je doen om te voorkomen dat er nog een derde keer een schietincident plaatsvindt?
“We gaan fouilleren en detectiepoortjes installeren. Mijn uitgangspunt is altijd geweest dat het café voor iedereen toegankelijk is. Door de veiligheidsmaatregelen wordt de ziel van mijn zaak aangetast, maar er is helaas geen andere oplossing”.

Hoe zou je je publiek willen omschrijven?

“Van studentendispuut tot kunstenaars, van bekende Nederlanders tot rappers uit Amsterdam ZuidOost en van mensen uit de wijk tot bezoekers uit de provincie. Je kunt er geen etiketje op plakken, het is zo divers als het maar zijn kan. Een dwarsdoorsnede uit de stad en de maatschappij, is dat niet mooi?”.

Eerder kreeg je onder meer steun van Henk Schiffmacher die het hout voor De Duivel beschilderde en  nachtburgemeester Isis. Wat is de aantrekkingskracht van De Duivel?

We zijn al sinds ik de zaak twintig jaar geleden begon iedere dag open en hebben elke avond een andere dj staan. En we zijn uniek in de stad,  bij ons kan je elke avond hiphop en soul luisteren. Er is geen andere tent in Amsterdam waar dat kan.”

Denk je dat je binnenkort weer open mag?
“Ja, daar ben ik van overtuigd. Ik heb donderdag (morgen) een gesprek met mensen van de gemeente. We komen er heus wel uit. Kijk, De Duivel is een begrip in de stad waar ontzettend veel mensen genieten van ‘hun’ muziek en elkaar genieten. Dat moet je ze niet ontnemen door de actie van een enkele gek.”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d