Ouderen hacken ov-chipkaart

3 oktober 2011 om 14:41 door Jelle van de Kamp
Ouderen hacken ov-chipkaart

Het is één van de bezuinigings­maat­re­ge­len van het Rotterdamse college: het afschaffen van de gratis ov-chipkaart voor 65-plussers. Maar wat nou als deze ouderen straks weten hoe ze die kaart moeten hacken? Culturele organisatie WORM speelt er handig op in en komt met een cursus chipkaart hacken voor ouderen.

“We bieden al langere tijd allerhande bijzondere workshops aan en hebben deze nu gebundeld onder de naam Paralelle Universiteit”, legt WORM-medewerker Joost Bult uit. “De cursus chipkaart hacken voor 65-plussers is er hier één van. We waren op zoek naar iets dat actueel is en past bij de rest van de projecten. Momenteel is reizen voor ouderen nog gratis, dus is het geen probleem om hen te leren hacken, toch? Daarnaast is het een manier om de angst voor techniek te overwinnen.”

De cursus komt uit het moddr_ media lab, waar ook de web2.0 suicide machine vandaan komt, een programma waarmee je online zelfmoord kunt plegen op social-mediasites zoals Facebook. Bult: “Deze cursus is onderdeel van een groter aanbod. Denk aan 3D-smurfenpoppetjes printen voor kinderen of je eigen seksspeeltjes maken.”

Voor meer informatie, bezoek de website van WORM, www.worm.org.


RET: iedereen moet gewoon betalen
Het Rotterdamse openbaar vervoerbedrijf RET zegt niet al te blij te zijn met een cursus chipkaart hacken, zoals WORM aanbiedt. “Los van het feit of gratis reizen voor ouderen in de toekomst wordt afgeschaft, is het niet de bedoeling dat de chipkaart gehackt wordt”, zo geeft een woordvoerder aan.

“Iedereen moet gewoon voor openbaar vervoer betalen. En vergeet niet, iets dat wordt gezien als ‘gratis reizen’, zoals een kaart voor ouderen of studenten, wordt indirect allemaal betaald door de gemeenschap. Het is niet zo dat wij die kaartjes weggeven of iets dergelijks.”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
 

d